طرحهای آبخیزداری و پیشگیری از سیلابهای مخرب در خراسان جنوبی اجرا میشود
- کدخبر: 27619
- شنبه ۱۲ تیر ۰۰ - 14:09
خشکسالیهای چندین ساله و برداشت بیرویه از منابع آب موجب شده تا خراسان جنوبی به شدت نیازمند طرحهای آبخیزداری باشد چرا که اجرای طرحهای آبخیزداری به موقع نقش بسیار مهمی در حفظ آب و پیشگیری از سیلابهای مخرب دارد.
به گزارش “پیام خاوران“، چندین سال است که مردم استان خراسان جنوبی به ویژه کشاورزان و دامداران با خشکسالی و کمبود بارشها دست و پنجه نرم میکنند و این پدیده، مشکلات فراوانی را برای آنان به وجود آورده است.
امروز که خشکسالی و کمآبی بر پهنه وسیع خراسان جنوبی حاکم است، یکی از راههای عبور از این بحران بهرهبرداری لازم از بارندگیهای اندک است.
چرا که آمارها نشان می دهد که سالانه 700 میلیون متر مکعب روانآب و سیلاب در استان خراسان جنوبی یا از این استان خارج میشود یا بدون هیچ بهرهبرداری به سمت کویر حرکت و پس از مدتی تبخیر میشود.
در این راستا تاکنون برای سازگاری با کمآبی و مقابله با خشکسالی در استان راهکارهای مختلفی بهکار رفته است که یکی از این موارد، آبخیزداری و آبخوانداری است که به منظور تقویت سفرههای زیرزمینی به ویژه قناتها در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است.
چرا که اجرای طرحهای آبخیزداری نقش بسیار مهمی در حفظ و حراست از این عرصهها و جلوگیری از سیلابهای مخرب و هدر رفت روانآبها دارد.
استان خراسان جنوبی بیش از 15 میلیون هکتار مساحت دارد که از این میزان بیش از 7.5 میلیون هکتار شامل حوزههای آبخیز است که تاکنون از این مساحت حدود یک میلیون و 165 هکتار کار اجرایی و یک میلیون و 780 هکتار کار مطالعاتی در زمینه احداث بندهای خاکی پخش و کنترل سیلاب توسط اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان جنوبی انجام شده است.
احداث 2 هزار و 300 سازهی آبخیزداری در خراسان جنوبی
علیرضا نصرآبادی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان جنوبی در تور رسانهای بازدید از پروژههای آبخیزداری شهرستان قاین یکی از واقعیتهای استان خراسان جنوبی را حاکمیت و استمرار خشکسالی و همراه شدن آن با بارشهای رگباری کوتاه مدت و سیل عنوان کرد.
وی با تاکید بر ضرورت اجرای عملیات آبخیزداری افزود: اجرای عملیات آبخیزداری تا حدودی میتواند تهدیدات مربوط به این حوزه و تنشهای آبی را کاهش دهد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی از احداث 2 هزار و 300 سازهی آبخیزداری با ظرفیت ذخیره سازی بیش از 80 میلیون مترمکعب روانآب در استان خراسان جنوبی خبر داد.
نصرآبادی با اشاره به اینکه تاکنون با انجام اقدامات آبخیزداری، سالانه از حداقل 8 میلیون مترمکعب تا بیش از 87 میلیون مترمکعب در سال گذشته جمع آوری روان آب صورت گرفته است گفت: همچنین از ابتدای سال زراعی امسال تا اواخر فروردین ماه، 16.5 میلیون مترمکعب روان آب در سازههای آبخیزداری استان جمع آوری شده است.
وی خاطرنشان کرد: سالانه 700 میلیون متر مکعب روان آب در استان وجود دارد که حدود یک سوم آن به سمت نواحی مرزی استان در جریان است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی افزود: اما 187 سازه آبخیزداری مرزی با ظرفیت ذخیرسازی 719 هزار و 628 متر مکعب در شهرستانهای زیرکوه، درمیان، سربیشه، نهبندان و قاین اجرا شده است.
اجرای 16 پروژه آبخیزداری در سطح استان
محمد یوسفی رئیس اداره آبخیزداری و کنترل سیلاب اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان جنوبی نیز در این بازدید اظهار داشت: سال گذشته 15 میلیارد تومان پروژه آبخیزداری از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی در خراسان جنوبی اجرا شده است.
وی افزود: در سال جاری 22 میلیارد تومان اعتبار ملی برای بحث آبخیزداری به استان خراسان جنوبی ابلاغ شده است که متاسفانه هنوز تخصیص داده نشده است.
یوسفی از پیش بینی اجرای 16 پروژه آبخیزداری در سطح خراسان جنوبی خبر داد و گفت: امید است با تخصیص اعتبار این طرحها به سرانجام برسد.
رئیس اداره آبخیزداری و کنترل سیلاب اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با اشاره به طرح آبخیزداری شهرک هاشمیه قاین اظهار داشت: در سال گذشته طرح آبخیزداری و آبخوان داری حوزه شهرک هاشمیه شهرستان قاین اجرا شد.
وی اعتبار هزینه شده برای اجرای این طرح را 100 میلیارد ریال از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی عنوان کرد و افزود: این طرح با حجم اجرای 293 هزار و 950 مترمکعب و حجم آبگیری 494 هزار مترمکعب در 10 سازه شامل سه سازه بزرگ خاکی، چهار پشته خاکی(پخش سیلاب) و سه سازه سنگ و ملات اجرایی شده است.
رئیس اداره آبخیزداری و کنترل سیلاب اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی به اهداف و نتایج اجرای این پروژه اشاره کرد و گفت: کنترل سیل در سطح حوزه آبخیز مشرف به 6 روستای اصلی(قومنجان، روم، آویج، تیغاب، آفریز و شهرک هاشمیه) و آرین شهر با جمعیت بالغ بر 7 هزار و 100 نفر متاثر از اجرای سازههای این حوزه آبخیز است.
یوسفی با بیان اینکه تغذیه آبخوان 18 منبع آبی(چاه، چشمه و قنات) انجام شده است یادآور شد: در بحث آبگیری پشتههای خاکی برای پخش سیلاب در اردیبهشت ماه امسال، عملکرد سیستم پخش سیلاب برای کنترل سیلابهای سطحی است که خسارت به محدوده پایین دست اراضی کشاورزی و مسکونی وارد می کرد و خوشبختانه با کنترلی که انجام گرفت حجم بالغ بر 250 هزار مترمکعب استحصال آب در یک مرحله آبگیری سازههای آبخیزداری انجام شد.
وی اظهار داشت: در مجموع بالغ بر 250 هزار مترمکعب عملیات خاکبرداری و همچنین چهار هزار مترمکعب اجرای عملیات سنگ و ملات در سال 99 در پروژه شهرک هاشمیه قاین انجام شده است.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/102
ارسال نظر