بهبود 5 درصدی کسری مخزن دشت‌های خراسان جنوبی

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی از کاهش 5 درصدی کسری مخزن دشت‌های استان در سال آبی 1403-1402 خبر داد و گفت: برداشت بی‌رویه و خشکسالی‌های طولانی‌مدت، تاب‌آوری آبخوان‌های استان را به شدت کاهش داده است.

به گزارش “پیام خاوران”، بر اساس گزارش‌ها کسری مخزن دشت‌های خراسان جنوبی در سال آبی 1402-1403 با بهبودی 5 درصدی همراه بوده است. این بهبود نتیجه اقدامات مؤثری همچون کنترل مصرف آب با نصب کنتورهای هوشمند آب و برق، تعدیل پروانه‌های بهره‌برداری از چاه‌های کشاورزی، کاهش پرت شبکه توزیع و انتقال آب شرب و اجرای طرح‌های تغذیه مصنوعی بوده است. هرچند این تغییر اندک به نظر می‌رسد، اما برای استانی که 24 سال مداوم با خشکسالی دست‌وپنجه نرم می‌کند، همین میزان نیز بسیار ارزشمند است.

اما موضوع چیست؟این طرح‌ها در راستای سند سازگاری با کم‌آبی و با هدف مدیریت پایدار منابع آبی در استان به اجرا درآمده‌اند. این پیشرفت نشان‌دهنده تأثیر مثبت سیاست‌های مدیریت منابع آب در مقابله با بحران خشکسالی در خراسان جنوبی است.

عباس سارانی، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی اظهار داشت: کسری مخزن دشت‌های استان در سال آبی 1403-1402 نسبت به مدت مشابه سال قبل از 136 میلیون مترمکعب به 128.8 میلیون مترمکعب کاهش یافته که نشان‌دهنده بهبودی 5 درصدی است.

وی افزود: استان خراسان جنوبی دارای ۳۵ محدوده مطالعاتی است که از این تعداد، 14 محدوده ممنوعه بحرانی، 12 محدوده ممنوعه و ۹ محدوده بدون تخصیص هستند.

سارانی در ادامه اظهار داشت: متوسط سطح آب زیرزمینی در محدوده‌های مطالعاتی استان طی مهرماه 1403 نسبت به مهرماه 1402 حدود 22 سانتی‌متر کاهش داشته است. بیشترین میزان افت مربوط به دشت سده با 75 سانتی‌متر بوده است. همچنین، دشت بیرجند با افت 51 سانتی‌متر و دشت‌های خضری جنوبی و چاهک موسویه شمالی هر کدام با 47 سانتی‌متر، در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

بیشتر بخوانید   ۷۸ درصد ظرفیت سد‌های خراسان جنوبی خالی است

وی میزان کسری مخزن ایجادشده در دشت‌های خراسان جنوبی را معادل 128.8 میلیون مترمکعب اعلام کرد و افزود: دشت بشرویه با کسری مخزن 14.7 میلیون مترمکعب، بیشترین کسری مخزن استان را به خود اختصاص داده است. دشت‌های دستگردان و سرایان نیز به ترتیب با کسری مخزن 14.15 و 13.96 میلیون مترمکعب در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان جنوبی تاکید کرد: برداشت بیش از حد مجاز از دشت‌ها و خشکسالی‌های مداوم، تاب‌آوری آبخوان‌های استان را به شدت کاهش داده است. این وضعیت نیازمند مدیریت جدی‌تر در بهره‌برداری از منابع آب زیرزمینی است.

سارانی با اشاره به اینکه کاهش کسری مخزن در سال آبی گذشته با همکاری همه استانی‌ها به‌ویژه کشاورزان و اقدامات مدیریتی محقق شده است، افزود: از جمله راهکارهای خروج از بحران منابع آب زیرزمینی می‌توان به کنترل مصرف از طریق نصب کنتورهای هوشمند آب و برق، تعدیل پروانه‌های بهره‌برداری از چاه‌های کشاورزی، کاهش پرت در شبکه توزیع و انتقال آب شرب استان، و اجرای طرح‌های تغذیه مصنوعی اشاره کرد.

وی خاطرنشان کرد: موثرترین راهکار برای مدیریت بحران آب در استان، عملیاتی کردن سند ملی سازگاری با کم‌آبی از سوی دستگاه‌های مسئول است که می‌تواند نقش کلیدی در مدیریت پایدار منابع آبی داشته باشد.

منبع: فارس

انتهای پیام/ 102

چاپ و دانلود PDF

ارسال نظر

دیدگاه خود را بیان کنید :

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*

پربازدید ترین خبرها