به گزارش روابطعمومی "پیام خاوران"، سید احمد برآبادی در جمع خبرنگاران اظهار داشت: تنورسازی سنتی، ساخت تنورهای نانواییهای سنتی و خانگی با گل است و شهر فردوس، پیشگام و متقدم در هنر تنورسازی سنتی استان است. مسئول حوزه پژوهش ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسانجنوبی افزود: شهر فردوس بهعنوان یکی از پیشگامان هنر تنورسازی سنتی در استان است. هرچند که بر اساس مطالعات باستانشناسی و گزارش کاوشهای صورت گرفته، قدمت سفالگری آن به دوره ساسانی بازمیگردد، اما مصاحبه با پیشکسوتان تنورسازی فردوس و خاطرات نسلی این عزیزان و رواج فامیل خزافمقدم که طبقهی تاریخی در حدود 300 سال دارد، نشان از رونق سفالگری منطقه و دیرینه بالای این هنر در شهر مذکور دارد. برآبادی ادامه داد: برای ساخت تنور از خاک رس، کاه، ماسه و آب با نسبتهای بسیار دقیق و استاندارد که بهصورت تجربی حاصلشده استفاده میشود. تجربه تشخیص خاک مرغوب برای تنورسازی، روشهای به عملآوری گل و آمادهسازی آن، ساخت تنور با لایههای نواری با عرض حدود 22 سانت و ... از استعداد، توانمندی و تجربه غنی نسل به نسل این هنر در شهر فردوس حکایت دارد. وی بیان کرد: دوام و عمر بالای تنورهای فردوس که بیش از 50 سال مورداستفاده بوده و کارایی دارند از دیگر ویژگیهای تنورهای فردوس است. پخت کامل بدنهی تنورها در کوره و نصب و استفاده از تنور پخته، دلیلی بر استحکام تنورها و کیفیت نان حاصله است. مسئول حوزه پژوهش ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسانجنوبی گفت: از اجداد و بزرگان شهر فردوس نقل میشود که زنان و مادرانی که نان را در تنور میپزند دعای آن بزرگواران بیش از مردم عادی مستجاب میگردد؛ چراکه اگر تنور ترک بخورد یا کیفیت خوب نداشته باشد که نان به شکل مطلوب پخت نشود، باعث کم شدن رزق آنان میشود؛ اما اگر تنور خوب باشد مادران وزنانی که نان میپزند و کسانی که بهقولمعروف سینهی آنان از آتش تنور گرم میشود مستجابالدعوهتر هستند و دعای آنان درباره سازنده تنور به خاطر کسب رزق و عاقبتبهخیری مستجاب میشود. انتهای پیام/ 102