بهترین شیوه مطالعه برای داوطلبان کنکوری در ایام نوروز
به گزارش پایگاه خبری "پیام خاوران " تعطیلات نوروز از راه رسید و اکثر مردم اوقات خود را در این روزها به تفریح، مسافرت و دید و بازدید اقوام و دوستان میگذرانند؛ اما داوطلبان کنکوری تعطیلات متفاوتتری را تجربه میکنند و معمولا تمام تعطیلات در حال مطالعه برای کنکور هستند تا بتوانند مطالب باقی مانده را به اتمام برسانند و در نتیجه از رقبا پیشی بگیرند.
شاید این امر در نگاه اول برای بسیاری از افراد سخت و غیرقابل قبول باشد که یک داوطلب کنکور تمام تعطیلات را در یک مکان جدا و به تنهایی به مطالعه بپردازد و از لذتها و تفریحات این دوران برای رسیدگی به درسها بگذرد؛ ولی در نهایت نتیجهای که کسب میشود نشان دهنده تفاوت داوطلبان با یکدیگر در استفاده درست و حداکثری از این ایام است.
به دلیل اهمیت این موضوع تصمیم گرفتیم با یک مشاور تحصیلی خبره و باتجربه صحبت کنیم و نظر وی را در این باره جویا شویم؛ در همین راستا با اسماعیل قربانی مشاور تحصیلی و روانشناختی گفت وگو کردیم که در ادامه مشروح آن را میخوانید.
اسماعیل قربانی مشاور تحصیلی و روانشناختی در گفت وگو با خبرنگار حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: مطالعه در نوروز با توجه به اینکه زمان بیشتری نسبت به ایام تحصیل در اختیار داوطلبان کنکور قرار دارد، متفاوت خواهد بود و ایامی است که آنها باید بیشترین استفاده را از آن ببرند، ولی دادن عنوان ایام طلایی به تعطیلات نوروز باعث میشود که داوطلب فکر کند قرار است اتفاق خاصی در این ایام بیافتد. تعطیلات عید ۱۴ روز بیشتر نیست که اگر داوطلب به طور مستمر و روزانه ۱۰ ساعت مطالعه داشته باشد، در نهایت ۱۴۰ ساعت زمان مفید خواهد شد؛ بنابراین این روزها به معنایی که گفته میشود ایام طلایی نیست و نمیتوان این تعطیلات را ایام طلایی نامید.
روشهای مطالعه داوطلبان کنکور در ایام نوروز
وی افزود: ولی در این تعطیلات داوطلبان فرصت بیشتری برای مطالعه دارند، زیرا به مدرسه نمیروند و فرصت آزاد بیشتری دارند. داوطلبان در این ایام میتوانند به ۲ طریق مطالعه کنند؛ پیگیری مطالعه دروس از طریق آزمونهایی که در آن شرکت میکردند به صورتی که اگر در برخی مواد درسی عقب افتادهاند ابتدا آنها را انتخاب کنند و پوشش دهند یا در یک آزمون جمعبندی که موسسات مختلف اکثرا در ۷ فروردین ماه برگزار میکنند و دروس پایه را پوشش میدهد شرکت کنند تا پراکندهخوانی را کنار بگذارند.
قربانی بیان کرد: داوطلبان کنکور باید یک آزمون را ملاک قرار دهند و بر اساس بودجه بندی آن آزمون، مطالعه خود را انجام دهند. در مدل دیگر مطالعه از آنجایی که داوطلب دارای زمان زیادی است به صورت تک درس مطالعه کند.
وی افزود: یعنی در ۲ روز یک ماده درسی را به اتمام برساند و ماده درسی دیگر را شروع کند. همزمان با شروع ماده درسی جدید، ماده درسی قبلی را با تست زدن مرور کند تا مطالب فراموش نشوند.
* مطالعه همزمان دروس؛ راهکار طلایی موفقیت در کنکور
این مشاور تحصیلی گفت: حالت بعدی مطالعه در ایام نوروز به این صورت است که داوطلب چند درس را به صورت همزمان پیش ببرد، به طور مثال چهار ماده درسی را امروز و چهار ماده درسی را فردا مطالعه کند یعنی دروس به صورت زوج و فرد مطالعه شوند. داوطلب باید در این ایام حجم و محتوای درسی را مشخص و خود را موظف به اجرای آن کند زیرا داوطلب کنکور زمان مورد نیاز برای مطالعه حجم مشخصی از دروس را با توجه به توانمندی که از خود سراغ دارد راحتتر مشخص میکند.
مطالعه دروس خوانده نشده؛ اولویت اول داوطلبان در تعطیلات نوروز
وی افزود: البته ملاک و اولویت داوطلبان باید مطالعه درسهایی باشد که تاکنون نخواندهاند و در این ایام به آن بپردازند، زیرا بعد از تعطیلات عید امتحانات نهایی پایه دوازدهم برگزار میشود و داوطلب فرصتی برای مطالعه مطالبی که تاکنون مطالعه نکرده است را ندارد، بنابراین فرصت خوبی برای مطالعه مباحثی است که تاکنون مطالعه نشدهاند؛ اگر امکان دارد این مطالعه با سرعت زیاد و تست کم یک بار اتفاق بیفتد تا مطالب درسی ملکه ذهن داوطلب شود تا هنگامی که او قصد مرور مطالب را داشت یک مطالعه ضمنی برای آن کافی باشد.
قربانی اظهار کرد: دلیل این که به داوطلبان کنکور توصیه میشود به صورت تک درس و با سرعت بالا مطالعه کنند این است که اگر یک درس را به صورت عمیق هم بخوانند با ایجاد فاصله زمانی یعنی ایام امتحانات و برگشت به سراغ آن درس، بسیاری از محتواهای درسی فراموش شده است که مجدد نیاز به مرور کردن دارد.
وی افزود: یعنی اگر با سرعت و تست بالا و عمیق هم این کار را انجام دهند باز هم میزانی از فراموشی اتفاق میافتد؛ پس بهترین کار این است که داوطلبان بدون وسواس و برگشت به عقب و با سرعت خیلی زیاد مباحث را به صورت فشرده پوشش دهند و این امر با تاکید بیشتر بر مباحثی است که تاکنون به آن نپرداختهاند.
این مشاور تحصیلی بیان کرد: در ایام نوروز به داوطلبان پشت کنکوری توصیه میشود یکی از مقاطع پایه یا پیش دانشگاهی را مورد هدف قرار دهند و دانش آموزان پایه دوازدهم باید پایه دهم و یازدهم یا دوازدهم را مطالعه کنند، اما مطالعه سه پایه همزمان نباشد، زیرا از یک طرف محتوای مطالب درسی زیاد است و از طرفی در یک بازه زمانی دیگر در ایام امتحانات به پایه دوازدهم پرداخته خواهد شد؛ بنابراین اگر به مطالعه دروس پایه بپردازند مطلوبتر خواهد بود. علاوه بر نحوه مطالعه در ایام نوروز، داوطلبان باید از همه متغیرهای مزاحمی که میتواند حواس آنها را پرت کند دور باشند؛ برای این امر داوطلب میتواند برای خود سازوکاری در نظر بگیرد که شامل فراهم کردن اتاق جداگانه برای مطالعه یا شرکت در اردوهای نوروزی است تا بتواند بهترین بهره را از تعطیلات نوروز ببرد.