بزرگترین رویشگاه بنه جهان در معرض خطر
استمرار خشکسالی که نتیجه تغییر اقلیم است سبب شده تا زیست بوم حیات وحش در خراسان جنوبی فقیر شود،از آنجا که حیات وحش چیزی برای تغذیه ندارند به زیستگاه های انسانی و روستاها نزدیک میشوند که نمونه آن حمله و هجوم تشی ها به بزرگترین رویشگاه بنه جهان است.
به گزارش “پیام خاوران” «تگ احمد شاهی» بزرگترین رویشگاه بنه جهان است اما آن چه در این سال ها آفت جان درختان ۴۰۰ و ۵۰۰ ساله این ذخیرگاه جنگلی خراسان جنوبی شده خشکسالی ها مستمر است که سبب اختلال در چرخه الکولوژیکی و اکوسیستم این بزرگترین رویشگاه بنه جهان را در پی داشته است. در کنار آن فقیر شدن زیست بوم حیات وحش خراسن جنوبی آن هم به واسطه قهر ۲۴ ساله طبیعت سبب شده تا حیات وحش برای تغذیه خویش به زیستگاه های انسانی و روستاها و یا حتی شهرها نزدیک شوند که نمونه آن حمله تشی ها به همین درختان ۴۰۰ و ۵۰۰ ساله است که با خوردن تنه آن سبب خشک شدن این گنجینه های زنده هستند.
تگ احمدشاهی در بخش شوسف نهبندان به عنوان یکی از رویشگاه های بزرگ بنه جهان شناخته میشود؛ زیست بومی منحصر به فرد که میتواند نقطه ای خاص برای دوست داران و گردشگران طبیعت باشد و رونق گردشگری این منطقه محروم و کمتر توسعه یافته خراسان جنوبی را نیز در پی داشته باشد. اما آن چه طی این سال ها از این ذخیرگاه جنگلی خاص و ویژه جهان به گوش می رسد چندان خوشایند نیست چرا که همان طور که گفته شود تغییرات اقلیمی و استمرار خشکسالی ها سبب شده تا بسیاری از درختان بنه تگ احمدشاهی بدلیل اختلال در چرخههای اکولوژیک و ایجاد آشفتگی در اکوسیستم در معرض نابودی قرار گیرند. علاوه براین پوستکنی گسترده درختان بنه منطقه تگ احمدشاهی که توسط تشی (سیکور) انجام شده است، ضعف، زوال و خشکی بسیاری از درختان را در پی داشته است.
خسارت های تشی یا همان سیکور به درختان بنه
تشی اقدام به پوستکنی و تغذیه از لایه آبکش و کامبیوم تنه و ریشه درختان بنه میکند درنتیجه،آوندهای آبکش از بین رفته، درخت دچار ضعف و سرخشکیدگی شده، مدتی در وضعیت ضعیف و رنجور به زندگی ادامه داده و درصورت ادامه تخریب و نداشتن توانایی درخت برای احیا و بازسازی بافتهای آسیبدیده، درنهایت مرگ درخت اتفاق میافتد.
خسارت سیکور به درختان کهنسال منجر به نابودی درختان چندصد ساله شده است. متاسفانه دستاندازی انسان به اراضی جنگلی (برگ چینی و هیزم)، کوچک شدن زیستگاه، کاهش منابع غذایی، کاهش چشمگیر جمعیت گونههای شکارگر از قبیل گرگ و افزایش جمعیت تشی سبب تشدید این خسارت در سالهای اخیر شده است. می طلبد مسوولان مرتبط با تخصیص اعتبارات لازم به منظور کنترل جمعیت این گونه حیوانی اقدام و از بروز خسارت بیشتر به درختان این منطقه جلوگیری کنند.
علیرصا زارع زاده، رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری نهبندان در گفتگو با خبرنگاران، در معرض خطر بودن بزرگترین رویشگاه بنه جهان را به واسطه استمرار خشکسالی ها و حمله تشی ها به درختان بنه تایید کرد و اظهارداشت: اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی نیز دستور کشتار تشی ها را صادر کرده آن هم با استفاده از سمی خاص که این اداره اقدام کشتن تشی ها با این سم خاص نکرده است چرا که شاید حیوان یا جاندار دیگری هم به واسطه این سم ها جانش را از دست بدهد یا هم خطرات زیست محیطی داشته باشد.
به گفته وی مقابله با آفت تشی نیاز به منابع اعتباری خاص از سوی مرکز دارد تا بتوان این ذخیره گاه جنگلی را از خطر تخریب نجات داد.
حمله تشی ها به درختان ۴۰۰ و ۵۰۰ ساله بنه
وی اضافه کرد: مسوولان حفاظت محیط زیست در جریان همه ماجرا قرار دارند و باید اقدام لازم از سوی آن ها به عنوان متولی حیات وحش صورت گیرد چرا که نه تنها رویشگاه تگ احمد شاهی بلکه دیگر رویشگاه های بنه نهبندان مانند کوه استند، بهاران و… نیز در معرض خطر تخریب قرار دارد.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری نهبندان یادآور شد: امسال چون تر سال بوده هنوز گزارشی از حمله تشی ها به درختان بنه گزارش نشده اما خسارت این حیوان در سال های قبل قابل توجه است.
امیر کوهستانی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست نهبندان نیز از اجرای برنامه مدون مقابله با تشی در این شهرستان خبر داد و گفت: دو سال است که اداره حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی صدور پروانه شکار تشی را برای تعدیل جمعیت این گونه حیات وحش در دستور کار قرار داده اما استقبال چندانی از آن نشده است.
به گفته وی تعدیل این حیوان نیز به تعداد کم و در حد ۵ درصد است. آن طور که اسدالله حاتمی، مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی هم گفت: ذخیرگاه بنه تگ احمد شاهی نهبندان از مناطق تحت مدیریت محیط زیست نیست اما به واسطه این که تشی به درختان ۴۰۰ و ۵۰۰ ساله این ذخیرگاه حمله می کند قرار شد بنابر جلسه ای که با مدیران منابع طبیعی داشته ایم هر کدام در حوزه تحت مدیریت خویش به مقابله با آن بپردازند.
بهترین راه حل تعدیل تشی ها ست
وی با اشاره به جلسه که مدیران حفاظت محیط زیست کشور در خراسان شمالی با مسوول ذخیرگاه های سازمان حفاظت محیط زیست کشور به تازگی داشته اند افزود: در این جلسه یکی از موضوعاتی که طرح شد همین حمله تشی ها به درختان بنه و زعفران زارها بود که قرار شد جلسه ای در مرکز خراسان جنوبی با حضور مسوول ذخیرگاه های سازمان حفاظت محیط زیست کشور تشکیل شود و این تصمیم های لازم نیز در این زمینه گرفته شود.
به گفته وی بهترین راه حل هم تعدیل این حیوان است چرا که در شب ها به مزارع و درختان بنه خسارت وارد می کند.
ذخیرگاه بنه تگ احمد شاهی این ذخیره گاه در ۶۵ کیلومتری شمال شرق شهرستان نهبندان در منطقه مشهور به تگ احمدشاهی با مساحت ۵۵۰۰ هکتار واقع گردیده است و یکی از ذخیره گاههای مهم استان می باشد گونه مهم این رویشگاه بنه(Pistacia atlantica) می باشد و علاوه بر آن گونه های مرتعی شامل کاروانکش، افرا، کاهو وحشی، سوسن و… نیز در منطقه وجود دارد. از جمله ویژگیهای منحصر به فرد این منطقه می توان توده خالص بنه با پوشش مناسب، قطر و سن بالا را نام برد.از جمله اقدامات انجام گرفته توسط اداره منابع طبیعی و آبخیزداری در این منطقه می توان حصارکشی هسته مرکزی ذخیره گاه به مساحت ۵۰۰ هکتار جهت حفاظت و قرق منطقه، انجام عملیات بذرکاری در زون ضربه گیر به منظور غنی سازی و افزایش پوشش جنگلی منطقه ، انجام عملیات آبخیزداری در محدوده ذخیره گاه و احداث راه دسترسی را نام برد.
منبع: فارس
انتهای پیام/ ۱۰۲
برچسب ها :بزرگترین رویشگاه بنه جهان ، تگ احمدشاهی
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰