تاریخ انتشار : سه شنبه 17 اردیبهشت 1398 - 16:03
کد خبر : 5990

تنها یک سوم از گل‌های محمدی تولید شده در استان خراسان جنوبی فرآوری می‌شود

تنها یک سوم از گل‌های محمدی تولید شده در استان خراسان جنوبی فرآوری می‌شود

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با بیان اینکه گل محمدی برداشت شده در استان به روش‌های صنعتی و سنتی گلاب‌گیری می‌شود گفت: تنها حدود یک سوم از گل‌های محمدی تولید شده استان فرآوری می‌شود.

اقتصاد خراسان جنوبی از زمان‌های گذشته تا امروز مبتنی بر کشاورزی بوده اما در سال‌های اخیر به علت کاهش بارندگی‌ها و خشکسالی‌ها استان را با تنش آبی مواجه کرده در همین راستا این موضوع حیاتی امروز دغدغه‌ای برای کشاورزان شده است.

بحران آب و نیاز بالای محصولات کشاورزی سبب تغییر الگوی کشت محصولات با شیوه آبیاری نوین و از طرفی تمرکز بر کشت و توسعه محصولات کم آب بر و عدم نیاز به زمین مرغوب را گسترش داده است.

با وجود مشکلات جدی که در حوزه آب خراسان جنوبی وجود دارد اما شرایط آب و هوایی و وجود خاک مساعد آن ظرفیت کاشت برخی گیاهان همچون گل محمدی که مصارف فراوانی دارد را فراهم ساخته است.

گل محمدی جز نادر گیاهانی است که مصارف عمده‌ای دارد اما مصرف گلاب، بیشتر در ایران و کشورهای همجوار آن رواج دارد و اسانس این محصول به طور گسترده در کشورهای اروپایی، آمریکا و کانادا مصرف می‌شود از این رو می‌توان با برندسازی آن برای صادرات و ارزآوری فرصتی مناسب به منظور توسعه اقتصادی ایجاد کرد.

استفاده از گل محمدی خصوصاً استفاده از عصاره آن در گیاهان دارویی، طب سنتی، انواع غذاها، دم‌نوش‌ها و ساخت انواع عطر و ادکلن‌ سبب شده تا این گیاه از ارزش بالایی برخوردار باشد.

در کنار این مزایا استفاده از کمترین میزان آب خصوصاً در مناطق گرم و خشک که کمترین میزان بارندگی را دارد در کنار ایجاد اشتغال و درآمدزایی و ارزآوری سبب شده تا در چند سال اخیر در بیشتر استان‌های کشور از جمله اصفهان، خراسان رضوی، جنوبی، قم و کرمانشاه این گل باارزش کاشته شود و مورد بهره‌برداری قرار گیرد.

یکی از شهروندان بیرجندی در گفتگو با تسنیم اظهار داشت: گل محمدی برکت حیاط منزل است و هرساله برای فرارسیدن اردیبهشت ماه انتظار می‌کشم تا این گل‌هایی معطر را جمع‌آوری کنم.

خسروی با بیان اینکه ۸۵ سال دارد و به علت کهولت سن چندسالی است که دخترانش برای گلاب‌گیری کمکش می‌کنند افزود: گلاب‌گیری را تنها به علت علاقه انجام می‌دهد و هیچ درآمدزایی از این محصول  ندارم و گلاب به دست آمده را به فرزندان و اقوام هدیه می‌دهم.

نریمانی تولیدکننده گل محمدی نیز اظهار داشت: یکی از مشکلات تولیدکنندگان گل محمدی این است که صاحبان واحد تولیدی گلاب با هر قیمتی که بخواهند گل محمدی را خریداری می‌کنند و هر زمان که تمایل داشته باشند پول کشاورز را پرداخت می‌کنند.

وی بیان کرد: آن طور که باید گل محمدی فرآوری نمی‌شود و سود نصیب دلالان شده و درآمد چندانی نصیب تولیدکننده واقعی نمی‌شود.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز در گفتگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: توسعه و گسترش گل محمدی در قالب طرح جامع گیاهان دارویی استان چند سالی است که در دستور کار قرار گرفته و با توجه به شرایط اقلیمی خراسان و خشکسالی ۲۰ سال گذشته، کاهش حجم سفره‌های آب زیر زمینی، کم شدن نزولات آسمانی و کاهش دبی آب چاه‌ها و قنات‌ های استان، سیاست‌های جهاد کشاورزی توسعه و گسترش محصولات کم آب بر با ارزش اقتصادی بالاست که یکی از این محصولات گل محمدی است.

مهدی عصمتی‌پور با اشاره به وجود مزرعه پنج هکتاری با ۳۷ ژنوتیپ برتر که از مرکز تحقیقات منابع طبیعی کشور به بیرجند منتقل شد افزود: ۱۹۵ هکتار در استان زیرکشت گل محمدی است که ۱۰۳ هکتار آن بارور است.

وی گفت: امسال حدود ۲۸۰ تن گل محمدی از مزارع استان برداشت می‌شود که عایدی آن برای کشاورزان حدود ۱۵ میلیارد تومان است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی تصریح کرد: گل محمدی با توجه به شرایطی که استان دارد یکی از گیاهان بسیار مقاوم به تنش‌های محیطی است و این گل آفات خاصی ندارد و یک محصول با ارزش اقتصادی بسیار بالاست.

عصمتی‌پور بیان کرد: در زمینه گیاهان دارویی توجه خاصی به این محصول کرده‌ایم و تسهیلاتی را به کشاورزان برای احداث باغ‌های جدید می‌پردازیم و پیگیری می‌شود که منابع اعتباری خوبی برای ترویج و توسعه باغ‌های گل محمدی از سرفصل‌های مختلف دریافت شود.

وی خاطرنشان کرد: در خراسان جنوبی یک کارگاه صنعتی گل محمدی در طبس با ظرفیت ۵۰۰ تن در سال در حال فعالیت است که یک هزار و ۵۰۰ تن در سال تولید گل محمدی تازه داریم و حدود یک سوم از گل‌های محمدی تولید شده در استان فراوری می‌شود.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: غنچه خشک شده این گل را شرکت تروند زعفران می خرد و به هندوستان صادر می‌کند و بیشترین سطح زیرکشت گل محمدی در سربیشه و زیرکوه استو  برداشت این محصول تا پایان اردیبهشت ماه ادامه دارد.

عصمتی‌پور افزود: گل محمدی برداشت شده در خراسان جنوبی به روش‌های صنعتی و سنتی گلاب‌گیری شده و علاوه بر مصرف در داخل استان به استان‌های همجوار ارسال می‌شود و برای استفاده بیشتر از گل محمدی باید از خام فروشی آن جلوگیری کرد که این موضوع در سال‌های اخیر مورد توجه بیشتر مسئولان استان قرار گرفته تا عواید بیشتری نصیب بهره‌برداران شود.

انتهای پیام/

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.