رقص نرگس کویر در هوای زمستانی
آغوش مزرعههای خوسف در خراسان جنوبی در هوای سرد زمستانی میزبان گلهای نرگس خوش عطر و بویی است که در اوج سرما، عطر و یاد بهار را برای همگان جاودانه میکند.
به گزارش “پیام خاوران” زمستان در استان پهناور و کویری خراسان جنوبی با همه سوز و سردیاش اما مهربان هم هست چراکه در سرمای زیر صفر درجه اغلب شهرها که تمامی گلها خفته در خاکاند، نرگس سفید و زرد زیبا در این منطقه سر از خاک بیرون میآورد.
این ایام، روزهای پرکار نرگس کاران خوسف است چرا که این گل زمستانی به اوج گل دهیش رسیده و نرگس کاران این دیار در حال دسته دسته کردن گلها برای مشتریان داخل و خارج استان هستند.
همچنین در گل فروشی های شهر، گل نرگس بیش از سایر رقیبان خودنمایی میکند تا مردم با خرید این گل در فصلی که پایان حیات دیگر گلها و گیاهان در طبیعت است بهار را در پاییز و زمستان به نظاره بنشینند.
عطر گل نرگس خوسف در ایران بینظیر است علاوه بر سفارشی که از شهرهایی مثل زاهدان، مشهد، اصفهان و بیرجند دارد از شیراز که مرکز تولید گل نرگس است نیز هست و عطر نرگس خوسف در بین ۱۷ استان پرورش دهنده این گل، تک است.
همچنین در مسابقاتی هم که برای گل نرگس برگزار میشود بیشتر ساقه و عطر آن مدنظر قرار میگیرد و گلهای نرگس خوسف به ویژه روستاهای آریش و دستگرد که مرکز و زادگاه این گل است در این زمینه همیشه زبانزد بوده و گوی سبقت را ربوده است.
گل نرگس علاوه بر زیبایی خواص دارویی زیادی دارد، سردرد، افسردگی، زکام و برخی بیماریهای عفونی را معالجه میکند اما کمتر کسی از خواص آن آگاه است.
ماندگاری و عطر بینظیر گل نرگس
یکی از کشاورزان شهرستان خوسف با ابراز خوشحالی از برداشت گل نرگس در فصل سرد سال گفت: ماندگاری مناسب از ویژگیهای گل نرگس این منطقه است به همین دلیل با خیال راحت آن را به سایر مناطق ارسال میکنیم.
محمد علیزاده افزود: هر سال از اواسط فصل پاییز تا نیمه اسفند با توجه به وضعیت آب و هوا موعد رویش و برداشت گل نرگس در این منطقه است.
وی با بیان اینکه عطر گل نرگس خوسف در سطح کشور بینظیر است، بیان کرد: اما مهمترین مشکل این گل ارزشمند خشکسالی و کمآبی است که برداشت آن را در سال جاری کاهش دادهاست.
علیزاده بر لزوم ایجاد و راهاندازی کارخانه فرآوری گل نرگس در خراسان جنوبی تاکید کرد و گفت: این گل در سه سال نخست برداشت دارای ساقههای کوتاه است و مشتری ندارند لذا کشاورز ضرر و زیان فراوان میکند و میتوان از آن برای تولید عطر، اسانس، روغن و سایر فرآوردهها استفاده کرد.
برداشت بیش از ۱۳ میلیون گل نرگس در خوسف
مدیر جهاد کشاورزی خوسف نیز با با اشاره به اوج شکوفا شدن گل نرگس از نیمههای آبان تا نیمههای دی در این شهرستان گفت: سطح زیرکشت گل نرگس خوسف ۲۷ هکتار است و امسال از این سطح زیرکشت ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار شاخه گل برداشت خواهد شد.
سید مهدی خیبری افزود: در سال جاری تولید گل نرگس در خوسف به واسطه سرمای سال گذشته و گرما بهار امسال کاهش یافته و این کم شدن به مربوط به کاهش عملکرد در واحد سطح است.
وی عنوان کرد: همچنین بخش عمده سطح زیرکشت گل نرگس به صورت پراکنده در باغهای میوه است که اکنون به سمتی حرکت میشود که ایجاد مزارع یک دست و وسیعتر در دستور کار قرار گیرد تا به لحاظ اقتصادی به صرفهتر باشد.
مدیر جهاد کشاورزی خوسف با بیان اینکه خیلی از استانها سطح زیرکشت بیشتری از خراسانجنوبی دارند افزود: در این زمینه خراسان جنوبی رتبه پنجم کشور را دارد و خوسف هم در استان رتبه اول را به خود اختصاص داده است.
خیبری با اشاره به ویژگی گل نرگس خوسف هم گفت: آنچه گل نرگس خوسف را در ایران ممتاز کرده شرایط اقلیمی و آب و هوایی و رطوبت کم و خشکی منطقه است که سبب شده تا عطر و اُسانس نرگس خوسف نسبت به بقیه نقاط کشور بهتر و با کیفیتتر باشد.
وی اظهار کرد: علاوه بر اینکه خاک منطقه که از نوع گچی است نیز سبب شده تا کیفیت و ماندگاری گل نرگس خوسف در کشور نسبت به بقیه نقاط سرآمد باشد.
اقتصادی کردن گل نرگس در دستورکار است
خیبری از در دستورکار قرار دادن برنامههای مختلف برای اقتصادیتر کردن گل نرگس در خوسف خبر داد و افزود: هر چه ساقه گل نرگس بلندتر باشد بازار پسندتر است به همین دلیل به دنبال این هستیم که گلهای نرگسی با ساقههای بلندتر تولید کنیم و همچنین تولید گل در واحد سطح را افزایش دهیم.
وی کشت قراردادی و پرداخت تسهیلات به نرگس کاران از طریق نهادهای حمایتی را از جمله برنامههای تدوین شده برای توسعه این محصول مزیت دار خوسف ذکر و اضافه کرد: همچنین در نظر داریم پیازهای مرغوب و اصلاح نژاد تولید کنیم تا گلهای نرگس مرغوبتری را به بازار تحویل دهند.
مدیر جهاد کشاورزی خوسف با بیان اینکه عمده بازار مصرف گل نرگس بیرجند، زاهدان، اصفهان، مشهد و تهران است، گفت: در سالهایی که گل زیاد است بازار روزمره گل نرگس کشش خرید آن را ندارد پس باید در راستای صادرات گل نرگس اقدامات خوبی انجام شود و دیگر این که فرآوری این گل به ویژه اسانسگیری آن را در دستور کار قرار دهیم چون این کار در کشور انجام نمیشود.
خیبری عنوان کرد: عمده مشکل نرگس کاران کمبود آب است که برای تامین آب مورد نیاز، بهسازی و مرمت قناتها و سیمانی کردن کانالهای انتقال آب در دستورکار قرار گرفته است.
وی اضافه کرد: همچنین خرید تواقفی گل نرگس توسط تشکلها در حال انجام است و همه خرید این تعاونیها و تشکلها به خارج از استان صادر میشود.
افزایش ۳۸ درصدی گل نرگس در خراسان جنوبی
سرپرست سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز گفت: در سال جاری پیشبینی میشود در استان ۱۸ میلیون شاخه گل نرگس تولید شود که نسبت به سال گذشته ۳۸ درصد افزایش دارد.
محمدحسین اکبری افزود: سال گذشته ۱۳ میلیون شاخه گل نرگس در استان تولید شده، در مجموع در مترمربع به طور میانگین ۵۰ شاخه گل نرگس برداشت میشود.
وی بیان کرد: سطح زیر کشت گل نرگس استان ۴۰.۲ هکتار است که از این مقدار ۲۵ هکتار در خوسف، ۱۴.۵ هکتار در طبس و ۰.۷ هکتار در شهرستان سربیشه است.
سرپرست سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی عنوان کرد: گل نرگس تولیدی این استان به تهران، اصفهان، زاهدان و مشهد برای فروش ارسال و بیشتر تلاش میشود که گل نرگس به استانهای همجوار ارسال شود چرا که در زمینه فروش گل نرگس بستهبندی، نگهداری، ماندگاری و ارسال مهم است و هرچه مسافت نزدیکتر باشد، گل بهتری به دست مشتری میرسد.
اکبری با بیان اینکه برداشت گل نرگس در خراسان جنوبی از اواخر آبان آغاز شد و در صورتی که شرایط جوی استان مساعد باشد تا نیمه اسفند ادامه دارد،گفت: اشتغالزایی گل نرگس بالاست در حالی که مصرف آب آن کم بوده در نتیجه باید همه دست به دست هم دهیم تا میزان عملکرد و برداشت گل در منطقه افزایش یابد.
وی اظهار کرد: شرایط اقلیمی خراسان جنوبی، آب، هوا، تغذیه و کودهای حیوانی باعث شده کیفیت گل نرگس تولیدی بهتر باشد که مزیتی برای استان است از طرفی شرایط آب و هوایی گرم و خشک استان میزان بهرهوری و تولید را نسبت به سایر استانهایی که گل نرگس دارند، کاهش میدهد.
اکبری با اشاره به اینکه خراسان جنوبی رتبه پنجم تولید گل نرگس کشور را دارد و خوسف هم در استان رتبه نخست را به خود اختصاص داده است، افزود: همچنین در شهرستان خوسف یک کلکسیون الگویی از ارقام خارجی و داخلی به مساحت نیم هکتار احداث شده است.
وی تعداد بهرهبرداران گل نرگس استان را ۷۵۰ نفر اعلام کرد و گفت: نبود امکانات فرآوری در خراسان جنوبی مهمترین مشکل گل نرگس است.
سرپرست سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی عنوان کرد: اگر در استان بخش خصوصی یا بهرهبردار درخواست و توانایی انجام فرآوری گل نرگس را داشته باشد، حمایتهای لازم را خواهیم داشت.
منبع: ایرنا
انتهای پیام/ 102
برچسب ها :برداشت گل نرگس ، نرگس زار خوسف
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0