تاریخ انتشار : جمعه 1 فروردین 1404 - 11:20
کد خبر : 66460

توسعه اقتصادی خراسان جنوبی با آزادسازی پهنه‌های معدنی استان

توسعه اقتصادی خراسان جنوبی با آزادسازی پهنه‌های معدنی استان
آزادسازی ۳۵ هزار هکتار پهنه معدنی خراسان جنوبی در بهمن سال جاری بعد از هفت سال با پیگیری استاندار خراسان جنوبی و دستور ویژه رئیس جمهور محقق شد که این اقدام می‌تواند انقلابی در حوزه جهش و توسعه معادن به عنوان یکی از پیشران‌های اقتصادی استان ایجاد کند.

به گزارش “پیام خاوران“، سال‌هاست معدن در کنار گردشگری، کشاورزی، مرز و فناوری به عنوان یکی از پیشران‌های اقتصادی خراسان جنوبی مطرح می‌شود و علت این تاکید هم ذخایر غنی معدنی استان است که در جای جای این پهنه ۱۵۱ هزار کیلومترمربعی زیر خروارها خاک خفته و منتظر شکوفایی‌اند.

خراسان جنوبی با وجود ۷.۷ میلیارد تن ذخیره معدنی، رتبه هشتم ذخایر معدنی کشور را دارد و اکنون در این استان ۸۲۰ معدن وجود دارد.

قیاس آمار ذخایر معدنی و تعداد معادن استان، نشان دهنده میزان توفیق ما در بهره‌برداری از این نعمت خدادادی است که براساس نظر کارشناسان این حوزه تاکنون عملکرد موفقی در بهره‌وری بخش معدن نداشته‌ایم.

به گونه‌ای که براساس آمار معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی ارزش افزوده معادن استان با وجود ۸۲۰ معدن و هفت میلیارد و هفتصد میلیون تن ذخیره و اشتغال ۱۳ هزار نفر فقط چهار درصد است.

موضوع بهره‌برداری درست از ذخایر معدنی، مسئله‌ای چند وجهی است که جز در سایه برنامه‌ریزی درست، آمار و اطلاعات شفاف در خصوص وضعیت ذخایر، تعامل و هم افزایی حوزه‌های متعدد، وجود سرمایه‌گذاران دارای اهلیت و صلاحیت و حمایت‌های دولتی حاصل نمی‌شود.

سرمایه گذاران، زمانی برای ورود و فعالیت در یک پهنه معدنی اعلام آمادگی می‌کنند که بر میزان ذخایر آن اشراف داشته و مطمئن باشند با سرمایه‌ای که بر روی این کار پر ریسک و مخاطره می‌گذارند، می‌تواند آورده اقتصادی خوبی برای آنها به همراه داشته باشد که از قضا این مهم در استان خراسان جنوبی باوجود پهنه‌های معدنی فریز شده، سال‌هاست با چالشی بزرگ مواجه بوده‌است.

از آنجایی که پهنه‌های بلوکه شده سهم بسزا و عمده‌ای در توسعه معدنی استان دارد و به روایتی قبلا ۸۲ درصد پهنه معدنی استان فریز شده بود و اجازه فعالیت را از سرمایه گذاران سلب کرده‌بود که نتیجه آن سهم ناچیز خراسان جنوبی از معادن فعالی است که می‌توانند اشتغالزایی به همراه داشته و به توسعه استان کمک کنند.

البته در بهمن ماه سال جاری استاندار خراسان جنوبی از آزادسازی ۳۰ هکتار از پهنه‌های معدنی استان خبر داد، اتفاق خوشایندی که بدون تردید می‌تواند انقلابی در حوزه معدن به عنوان یکی از پیشران‌های اقتصادی خراسان جنوبی ایجاد کند.

آزادسازی پهنه‌های معدنی اتفاق نویدبخش برای شکوفایی معادن خراسان جنوبی است‌ و بدون تردید حرکت چرخ توسعه استان را با حضور سرمایه گذاران ملی و بین المللی، شتاب خواهد بخشید.

این موضوع سال‌هاست در شمار مطالبات سرمایه گذاران و معدنکاران قرار دارد و در حد وعده معطل مانده بود، اما با پیگیری‌های مستمر و مجدانه استاندار خراسان جنوبی و دستور رئیس جمهور در سال جاری به نتیجه رسید و رضایتمندی بخش خصوصی استان را نیز در پی داشت چرا که آزادسازی این پهنه‌ها مطالبه چندین ساله آنان از مسئولان دولتی بود.

یقینا باز شدن گره از بخت معادن ارزشمند خراسان جنوبی، راه توسعه را برای این استان معدنی هموارتر خواهد کرد، البته توسعه صنایع فرآوری مقدمه جهش تولید در بخش معدن است که می‌تواند اولین حلقه زنجیره پیشرفت خراسان جنوبی باشد.

استاندار خراسان جنوبی ششم اسفند در شورای معادن استان از آزادسازی ۳۰ هزار هکتار پهنه معدنی در استان خبر داد و گفت: این مهم با مکاتبه استانداری و دستور ویژه رئیس جمهور محقق شد که در راستای طرح تحول زمین شناسی و پهنه‌های بلوکه شده چندین ساله انجام گرفت.

سید محمدرضا هاشمی با بیان اینکه حوزه‌های کشاورزی، گردشگری و به‌ویژه معدن از اولویت‌های اساسی برای توسعه و رشد اقتصادی استان به شمار می‌آیند، بیان کرد: در همین راستا، هیات‌های اندیشه‌ورز در زمینه‌های مختلف، از جمله معادن، تشکیل شده‌اند تا روند توسعه به‌طور موثری پیگیری شود.

وی با اشاره به اینکه تفویض اختیار شورای معادن به استان‌ها در دستورکار دولت است، اظهارکرد: با پیگیری استانداری و دستور رئیس‌جمهور، ۳۰ هزار هکتار از پهنه‌های بلوکه‌شده که سال‌ها معطل مانده بودند، در استان خراسان جنوبی تعیین تکلیف و آزادسازی شد.

آزادسازی ۳۵ هزار هکتار پهنه معدنی در خراسان جنوبی

استاندار خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگاران گفت: در سه ما اخیر ۳۵ هزار هکتار از پهنه‌های بلوکه شده استان آزاد شده‌است.

هاشمی معادن را موتور محرک رشد اقتصادی در خراسان جنوبی دانست و افزود: آزادسازی پهنه‌های معدنی نقش موثری در سرمایه گذاری بخش معدن و توسعه استان دارد که با پیگیری‌های مستمر در چند ما اخیر رقم خورده است.

وی عنوان کرد: خراسان جنوبی با بیش از ۵۴ نوع ماده معدنی، استانی مستعد است و توجه به ذخایر معدنی و ایجاد ارزش افزوده از این ظرفیت، توسعه استان را شتاب می‌بخشد.

هاشمی با تاکید بر حمایت از سرمایه گذاران بخش‌های مختلف تولیدی در استان به ویژه سرمایه گذاران بخش معدن گفت: حوزه‌های مرز، حمل و نقل هوایی، کشاورزی، گردشگری و به‌ویژه معادن از اولویت‌های اساسی برای توسعه و رشد اقتصادی استان است.

وی افزود: کارگروه‌های ویژه با حضور هیات‌های اندیشه‌ورز در زمینه‌های مسائل توسعه‌ای استان از جمله معادن، تشکیل شده‌اند تا روند توسعه این بخش به‌طور ویژه پیگیری شود.

آزادسازی پهنه‌های معدنی زمینه ساز توسعه اقتصادی

سرپرست اداره‌کل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی هم گفت: در سال جاری آزادسازی ۲ پهنه معدنی در استان انجام شد.

مهدی پارسا افزود: یکی از این پهنه‌ها، پهنه طرح تحول زمین شناسی به وسعت ۲۴ هزار کیلومتر مربع بود، اقدامات اکتشافی این پهنه در شهریورماه سال۱۴۰۰ به اتمام رسیده بود که از آن زمان تاکنون مکاتبات مختلفی با وزارت صمت برای آزادسازی انجام شد.

وی بیان کرد: این پهنه معدنی یک ششم مساحت استان را شامل می‌شود که با پیگیری‌های که توسط استاندار خراسان جنوبی انجام شد، آزادسازی این پهنه در ۲۸ بهمن سال جاری انجام شد.

پارسا با اشاره به مکان و موقعیت پهنه معدنی طرح تحول زمین شناسی گفت: این پهنه از جنوب بیرجند شروع و تا شمال نهبندان ادامه دارد و در مناطق مستعد زمین شناسی و معدنی قرار گرفته است.

وی عنوان کرد: همچنین بعد از آزادسازی، پهنه توسط شرکت‌های معدنی داخل و خارج استان ثبت محدوده شده و در مرحله استعلام قرار دارد که بعد از اخذ استعلامات در چند سال آینده با صدور گواهی کشف و سرمایه گذاری در این بخش شاهد توسعه و رونق بخش معدن استان خواهیم بود.

سرپرست اداره‌کل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی با اشاره به اینکه آزادسازی پهنه‌های معدنی درخواست چندین ساله بخش خصوصی استان است که در سال جاری به سرانجام رسید، بیان کرد: در مجموع در سال جاری ۳۵ هزار کیلومتر آزادسازی پهنه‌های معدنی در استان انجام شده است.

پارسا اظهارکرد: پهنه دیگر آزادسازی در خراسان جنوبی پهنه شاه سلیمان علی به وسعت حدود ۲ هزار و ۳۰۰ کیلومتر مربع بود، همچنین آزادسازی منطق امید بخش ژئوفیزیک هوایی نیز انجام شده است.

وی بیان کرد: با پیگیری‌های صورت گرفته، ۱۵ محدوده معدنی بلوکه شده در عرصه‌های منابع طبیعی خراسان جنوبی نیز آزاد شده است.

پارسا عنوان کرد: استان کویری و مرزی خراسان جنوبی با دارا بودن ۸۲۰ معدن مختلف با ذخیره قطعی حدود ۷.۷ میلیارد تُن و اشتغال بیش از ۱۳ هزار نفر یکی از پنج استان معدنی کشور محسوب می‌شود.

هدف گذاری توسعه خراسان جنوبی برپایه معدن

وی اظهار کرد: این استان با توجه به ساختار زمین‌شناسی آن از ذخایر غنی با تنوع قریب به ۵۴ نوع ماده معدنی برخوردار است که زغال‌سنگ، منیزیت، خاک‌های صنعتی، سنگ‌های تزیینی، بنتونیت، کرومیت، سنگ آهن، دولومیت، آندالوزیت، مرمریت، بازالت، طلا، مس، سیلیس، فلورین، پتاس، سرب و روی از مهمترین مواد معدنی در این استان پهناور هستند.

سرپرست اداره‌کل صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی افزود: ۷۴ واحد فرآوری مواد معدنی فعال در استان داریم و ۱۵۰ واحد هم در حال تاسیس است، در زمینه ذخیره مواد معدنی، خراسان جنوبی رتبه هشتم کشور را دارد و توسعه استان بر پایه معدن هدف گذاری شده‌است.

پارسا گفت: بخش معدن به عنوان یکی از پیشران‌های مهم اقتصادی و توسعه پایدار در خطه زرخیر خراسان جنوبی حائز اهمیت است که باید از این ظرفیت و پتانسیل در زمینه توسعه اقتصادی استان استفاده شود.

وی بیان کرد: معادن تنها ۴ درصد ارزش افزوده خراسان جنوبی را شامل می‌شود و بقیه مواد معدنی به صورت خام فروشی به علت نبود زیرساخت‌ها از استان خارج می‌شود که باید بیش از گذشته از این ظرفیت غنی استفاده کنیم.

پارسا با اشاره به اینکه در سال جاری پنج کارگروه ویژه از جمله مرز، معادن، کشاورزی، گردشگری و حمل و نقل هوایی با دستور استاندار در استان تشکیل شده است، بیان کرد: مباحث توسعه بخش معدن استان در کارگرو ویژه معدن استان به صورت تخصصی و موردی پیگیری می‌شود.

آزادسازی پهنه‌های معدنی مطالبه هفت ساله بخش خصوصی

رئیس کمیسیون معدن اتاق بازرگانی، صنایع ومعادن بیرجند هم گفت: با آزادسازی پهنه‌های معدنی خراسان جنوبی صدای بخش خصوصی توسط استاندار و دولت شنیده شد و این نیاز بعد از سال‌ها جدی گرفته شد که باید پهنه‌های معدنی بلوکه شده استان آزاد شود.

احمد پروین افزود: آزادسازی پهنه‌های معدنی استان قدم ارزشمندی بود اما از آنجایی که ۷۰ تا ۸۰ درصد مساحت استان همچنان بلوکه است و باید مسئله آزادسازی پهنه‌ها ادامه‌دار باشد.

وی عنوان کرد: مصوبه آزادسازی پهنه‌های معدنی در شورای ملی گفت و گوی دولت و بخش خصوصی در اثر پیگیری استان خراسان جنوبی، کرمان و مرکزی محقق شد اما درخواست بخش خصوصی این است که این مصوبه هرچه سریعتر اجرایی و عملیاتی شود تا خراسان جنوبی به عنوان یکی از استان‌های وسیع کشور که بخش عمده‌ای از اراضی آن توانمندی‌های قابل توجهی معدنی دارد بتواند رشد معدنی خود را چندین برابر افزایش دهد.

پروین بیان کرد: آنچه در حوزه معدنی اتفاق افتاده کمتر از پنج درصد مساحت استان است و اگر بتوانیم بیش از نیمی از مساحت خراسان جنوبی را وارد مسائل معدنی کنیم، قطعا جهش معدنی استان چندین برابر خواهد شد.

وی با اشاره به آزادسازی ۳۰ هزار کیلومتر مربع پهنه‌های معدنی خراسان جنوبی، گفت: آزادسازی این پهنه‌ها نقش موثری در توسعه معدنی استان دارد اما تداوم این امر مهم است چرا که منجر به جهش‌های توسعه‌ای در بخش معدن خراسان جنوبی خواهد شد.

رئیس کمیسیون معدن اتاق بازرگانی، صنایع ومعادن بیرجند عنوان کرد: آزادسازی پهنه‌های معدنی استان دغدغه بیش از هفت ساله بخش خصوصی بود که در سال جاری محقق شده‌ و اجرای این مصوبه نه تنها استان بلکه کشور را وارد یک جهش معدنی می‌کند.

پروین ادامه داد: آزادسازی کامل پهنه‌های معدنی استان اراضی مستعد معدنی در اختیار بخش خصوصی را ۱۰ برابر افزایش خواهد داد.

پروین گفت: درخواست آزادسازی اراضی منجمد و بلوکه شده برای اکتشاف معدنی بخش خصوصی از شورای گفت و گوی بخش خصوصی و دولت استان به شورای ملی راه یافت و مصوب شد، پیگیری‌های استاندار خراسان جنوبی و مسئولان متولی در این زمینه ارزشمند و قابل تقدیر است.

منبع: ایرنا

انتهای پیام/ ۱۰۲

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.