به گزارش "پیام خاوران " در مقاله زیر ابعاد مختلف غذاهای سنتی فراسودمند و ارتقای سلامت جامعه و اقتصاد مقاومتی را می خوانید: مقدمه و تعاریف: نقش و جایگاه غذا در سلامت خانواده و جامعه انسانی درجوامع مختلف ،دارای رویکردها و نمادهای متفاوت ولی دارای هدف یکسانی است. متناسب با فرهنگ حاکم برجامعه ،میزان توسعه یافتگی و رشد اقتصادی ، شاهد رویکردهای متفاوت ازاین موضوع می باشیم. بالا رفتن سن افراد در كشورهای توسعه یافته و افزایش دلواپسی برای حفظ سلامت افراد مسن كه بیشتر در معرض بیماریها خصوصا بیماریهایی مانند سرطان، پوكی استخوان، دیابت، بیماریهای قلبی و سكته قرار دارند نیز از دلایل دیگر اهمیت موضوع غذا و سلامت آن است. غذاهای سودمند یا عملگرا (Functional Food)، غذاهایی شبیه غذاهای متعارف و معمولی هستند اما مزایای فیزیولوژیك از خود نشان میدهند و علاوه بر خواص تغذیهای پایه، در كاهش خطر ابتلا به بیماریهای سخت و مزمن هم مؤثرند. محصولاتی كه بهصورت بالقوه دارای خواص مفید و كمككننده باشند، مثل غذاهای اصلاح شده یا تركیبات غذایی مفید كه در محتوایشان علاوه بر خواص تغذیهای سنتی دارای مزایای سلامتی بخش نیز هستند هم جزو غذاهای عملگرا به شمار میآیند. ناگفته نماند غذای عملگرا میتواند غذایی طبیعی باشد . 1-وضعیت موجود: تغییر نادرست ذایقه به ویژه دررده سنی نوجوان و جوان و متاسفانه دربخشهایی از جامعه میانسال باعث شده هرروز شاهد بروز و رشد قارچ گونه منوهای نامانوس و ناهمگن با ساختار فرهنگی جمعیت باشیم. فهرستی که غالبا تحت تاثیر فرهنگ مصرف گرایی و تنوع طلبی غربی بر سبک زندگی سنتی ما سایه انداخته و نتیجه آن چیزی جز رشد بی رویه بیماریهای خاص و وارد شدن هزینه های گزاف برتامین و بازیافت سلامت جامعه نیست. از سویی مصرف گرایی بی حد و حصر وابستگی اقتصادی را به تامین نهاده هایی باعث شده که نه تنها درچرخه تولیدات داخلی جایگاه تعیین کننده ای ندارند بلکه دورماندن از نهاده های ارزشمند و بی توجهی به تولیدات جانبی درچرخه فرآوری محصولات بومی و مزیت های نسبی را نیز سبب شده است. 2- ضرورتها و الزامات: ارتقای سلامت عمومی جامعه و افزایش امید به زندگی ازمعیارهای جامعه توسعه یافته یا رو به رشد است. ازطرفی مصرف گرایی درکنار کاهش تحرک عمومی و زندگی ماشینی ضرورت فرهنگ سازی ، آموزش و ترویج استفاده از غذای سالم و طبیعی را دوچندان نموده است . محصولات بخش کشاورزی به عنوان پایه و محور اصلی تامین غذای جامعه درکنار دانش بومی و داشته های سنتی در علم و هنر تغذیه با گستره جغرافیایی و متنوع اقلیمی و فرهنگی کشورمان بیشترین و موثرترین نقش را دراین خصوص ایفا می کند. در گذشته متخصصان علومغذایی بهصورت سنتی بیشتر روی برقراری تعادل در رژیم غذایی تمركز داشتند و یكی از راههای تامین آن، دریافت میزان كافی از مواد مغذی و اجتناب از دریافت مواد برهم زننده تعادل در رژیم غذایی مثل مصرف زیاد چربی، كلسترول و نمك بود .اما در حال حاضر بیشتر به دریافت بهینه مواد مغذی، افزایش میانگین عمر و شناسایی اجزای با كیفیت درتركیب غذایی پرداخته می شود. اجزایی كه بتوانند موجب كاهش بیماریها و بالا بردن سطح سلامت شوند. با نگاهی به داشته ها و تنوع بسیار فراوان غذاهای سنتی به این باور می رسیم که غذاهای بومی و سنتی کشور با شالوده محصولات بخش کشاورزی بیشترین و متنوع ترین الگوها را دراین مورد دارا است.رابطه رژیم غذایی و جلوگیری از بیماریهای سخت و مزمن یكی از آنهاست. از سوی دیگر، البته افزایش تاكید روی سلامت جامعه و پیشگیری از بیماریها و مقرر ساختن تكلیف فردی برای توجه به سلامت، افزایش آگاهی مصرف كنندگان، توجه به میزان دریافت مواد مغذی از رژیم روزانه و پیشرفت دانش غذا و فناوری مربوط به آن نیز از دلایل دیگر است. 3- مزیتها: