به گزارش “پیام خاوران“، این روزها در استان کویری خراسان جنوبی به هر طرف که نگاه کنی، رد پای خشکسالی و کم آبی زخمی عمیق و کاری بر جای گذاشته و امروز کودکان روستاهای خراسان جنوبی به خوبی معنای کمبود آب را درک کرده و برای رسیدن به آن دست و پنجه نرم میکنند.
در برخی از روستاها در ایام تابستان بی آبی بیداد میکند و دیگر کمتر کسی است که با کم آبی و خشکسالی نا آشنا باشد چرا که خشکسالیهای ۲۱ ساله از یک طرف، کاهش بارندگیها از سوی دیگر مشکلات را دو چندان کرده است؛ از خشکسالیها و کم آبیها که بگذریم فرونشستهای زمین هم برمشکلات اضافه شده و سفرههای زیر زمینی را به خطر انداخته است.
دیگر کمتر کسی است که با مشکلات کم آبی در استان خراسان جنوبی به ویژه در بیرجند آشنایی نداشته باشد. مسئولان برای التیام دردهای کم آبی هرازگاهی حرف از انتقال آب به بیرجند از دشت مختاران میزنند اما سالهاست که تنها در حد وعده وعید مانده است. وعدههای رنگانگی که هنوز عملیاتی نشده و همچنان سایه خشکسالی و کم آبی در خراسان جنوبی به ویژه در مرکز استان سنگینی میکند.
یکی از شهروندان بیرجندی که دل پری از خشکسالیها و کم آبی دارد به خبرنگار ما گفت: آقایان پایتختنشین دیگر هیچ دلیلی برای به تاخیر انداختن امدادرسانی فوری نیست، بیتوجهی شما به کمبود آب در این استان قرار است تا چند وقت دیگر ادامه داشته باشد؟ تا چه زمانی باید شاهد مهاجرتهای روستائیان به دلیل کم آبی و خشکسالی از روستا به حاشیه شهرها باشیم؟
وی افزود: مردم استان خراسان جنوبی با پشت سر گذاشتن چندین سال خشکسالی با بحران آبی روبهرو هستند دولت باید این مردم را بیشتر ببیند و تدابیر ویژه برای برطرف کردن مشکل آنها بیندیشد.
دیگر شهروندن بیرجندی هم افزود: مشکلات آبی در استان خراسان جنوبی قابل مقایسه با دیگر استانهای کشور نیست چون این استان خشکسالیهای ۱۹ ساله را پشت سر گذاشته و درصد بارندگیها در استان بسیار کم است.
اصغری با بیان اینکه استانهای دیگر مانند سیستان و بلوچستان از رود هیرمند و استان خراسان رضوی از سد دوستی میتوانند استفاده کند اما در استان خراسان جنوبی هیچ منبع آبی وجود ندارد، افزود: این استان مشکلاتی دارد که نمیشود آن را با دیگر استانهای کشور مقایسه کرد و پروژه طرح انتقال آب از دریای عمان طرحی بود که توسط وزارت نیرو برای چند سال تعریف شد.
وی بیان کرد: فرونشست زمین پیام نابودی سفره آب زیرزمینی و وقوع زلزلهای خاموش را به همراه دارد که با ادامه این روند تبعات خطرناکی همچون نابودی سفره آب زیرزمینی و در نتیجه نابودی حیات منطقه را در پی خواهند داشت.
اصغری افزود: در استان خراسان جنوبی به ویژه روستاهای مرکز استان مردم لبهایشان به وسعت خشکزارهای کویر، خشکیده است و دستانش از سختی روزگار خطهای زیادی برداشته و پیشانیشان در آفتاب سنگین بیمهریها چروکیده اما دلشان همچنان پاک و بیکنیه است و هر چند هفته در انتظار رسیدن تانکرهای آب روز شماری میکنند.
اما آنچه مسئولان خبر میدهند این است که طرح انتقال آب به بیرجند، به دلیل کمبود اعتبار مدت یک سال راکد بوده و قرارداد قبلی به دلیل کمبود اعتبار فسخ شده، ولی با اختصاص اعتبار ۳۵۳ میلیارد تومانی سفر رییس جمهور، عملیات اجرایی این طرح با پشرفت ۱۳ درصدی از سرگیری شد و ۱۵۰ لیتر بر ثانیه آب در ۲ سال آینده با تلاش قرارگاه خاتم الانبیاء برای مرکز استان تامین خواهد شد.
آب شرب بیرجند در نقطه سربهسر است
مدیر عامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی با بیان اینکه شهر بیرجند به دلیل جمعیت بالای آن از جمله مناطقی است که چند سال گذشته در فهرست شهرهای تنش آبی استان قرار گرفته است گفت: هم اکنون آب شرب بیرجند از ۳۴ حلقه چاه فعال و از چهار دشت تامین میشود و بهطور میانگین در این شهر روزانه ۶۰ تا ۷۰ هزار متر مکعب آب مصرف میشود که تامین آب شهر در نقطه سر به سر قرار دارد و در فصل گرما احتمال قطعی آب و همچنین برق برای این شهر وجود دارد.
سروری گفت: تاکنون خط انتقال آب به بیرجند از محل دشت سربیشه، دشت مرک و دشت رکات انجام شده و در مجموع طرح آبرسانی به بیرجند از دشتها و محلهای مختلف بیش از ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
وی اظهار داشت: استان خراسان جنوبی به مرکزیت بیرجند ۱۱ شهرستان دارد و طرح انتقال آب از دریای عمان و خلیج فارس به این استان نیز در دست بررسی و مطالعه است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی گفت: طرح آبرسانی به شهر بیرجند به عنوان یک طرح راکد و نیمهتمام در سومین سفر استانی رییس جمهور مورد توجه ویژه قرار گرفت و با اختصاص اعتبار لازم، عملیات اجرایی این طرح دوباره آغاز شد.
انتهای پیام/۱۰۴
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰