اعتبارات بیابان زدایی دربرهوت
امسال با اشتباهی که در مصوبه مجلس شورای اسلامی رخ داد و با پافشاری نمایندگان خوزستان، همه منابع ملی بیابان زدایی به خزانه آن استان تزریق شد و چون این منابع از محل صندوق توسعه ملی بود همه آن هم نقدی به حساب خوزستان واریز شد.
به گزارش پایگاه خبری “پیام خاوران”، امسال با اشتباهی که در مصوبه مجلس شورای اسلامی رخ داد و با پافشاری نمایندگان خوزستان، همه منابع ملی بیابان زدایی به خزانه آن استان تزریق شد و چون این منابع از محل صندوق توسعه ملی بود همه آن هم نقدی به حساب خوزستان واریز شد.
این اهمال مجلس، سبب شد تا دیگر استان های بیابانی از جمله خراسان جنوبی که دومین استان بیابانی بعد از سیستان و بلوچستان به حساب می آید از منابع ملی بی نصیب بمانند و همه آن چه را که سال قبل در حوزه بیابان زدایی به سرانجام رسانده بودند بی نصیب از ادامه کار بماند.
سوال این که با این اتفاق، خراسان جنوبی به عنوان دومین استان بیابانی کشور، امسال چه کرد و برای سال بعد چه شرایطی را پیش رو دارد؟
تخصیص صفر
مدیر امور بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با ابراز تاسف از این که تخصیص منابع ملی بیابان زدایی استان در سال ۹۷ صفر بود می گوید: از ۵۸۶ میلیون تومان اعتبار استانی نیز ۴۰۹ میلیون تومان تخصیص یافت.
یوسفی اشاره ای به پیگیری های انجام شده در رده های مختلف مسئولان برای تحقق یا اصلاح این مصوبه می کند و می افزاید: این که پیگیری ها هیچ نتیجه ای نداشت و از ۱۹۶ میلیارد تومان اعتبار بیابان زدایی ۱۹۳ میلیارد تومان آن به خزانه خوزستان واریز شد چرا که نمایندگان این استان هم کوتاه نیامدند و همه این منابع را بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی متعلق به این استان دانستند.
تزریق نقدی
به گفته او، درد این جاست که امسال همه منابعی که برای بیابان زدایی تخصیص یافت به دستور مقام معظم رهبری از محل منابع صندوق توسعه ملی بود که به صورت نقدی تزریق شد و مانند دیگر منابع اعتباری در قالب اسناد خزانه اسلامی نبود و حال امیدواری در این زمینه به تحقق قول هایی است که مهندس خلیل آقایی، رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری در سفر به خراسان جنوبی داشت.
وی ادامه می دهد: همه روزنه های امید به منابعی که در دفتر امور بیابان سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری به حوزه بیابان زدایی اختصاص می دهد دوخته شده است.
البته خلیل آقایی میزان این منابع و محل آن را اعلام نکرد اما گفت که به احتمال زیاد به دلیل این که مقام معظم رهبری تاکید بسیاری در زمینه اجرای پروژه های آبخیزداری و بیابان زدایی در بحران بی آبی و خشکسالی دارند همان طور که امسال هم دستور استفاده از منابع صندوق ذخیره ارزی را دادند برای سال بعد هم شاید این اتفاق بیفتد.
پس باید منتظر موافقت نامه های سال بعد ماند که در مرداد و شهریور ماه مبادله می شود چرا که برای سال آینده مجلس شورای اسلامی و هیئت دولت هر دو بر تامین و اختصاص منابع حوزه بیابان زدایی به همه استان ها و اصلاح مصوبه مجلس شورای اسلامی تاکید دارند.
بعد از توضیح گفته های مدیر امور بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری، سوال دیگری که طرح می شود این است که با این منابع کم اعتباری استانی که در اختیار بود چه کردید؟
۲۲۹۶ هکتار بدون اعتبار
بنا به گفته یوسفی، منابع استانی تخصیص یافته برای آبیاری و مراقبت از ۳ هزار و ۷۰۳ هکتار خیلی کم بود طوری که فقط ۸۳۷ هکتار از اراضی را که سال گذشته عملیات بیابان زدایی روی آن انجام شده بود توانستیم تامین اعتبار کنیم و ۲ هزار و ۲۹۶ هکتار بدون اعتبار ماند چرا که تخصیص منابع ملی صفر بود.
او، با اشاره به رایزنی های انجام شده با استانداری و سازمان حفاظت محیط زیست برای اختصاص منابعی از محل دیون استانی و کمیته ملی گرد و غبار به منظور تامین آب و مراقبت ۲ هزار و ۲۹۶ هکتار باقی مانده می گوید: این پیگیری ها نتیجه ای نداشت چرا که سازمان حفاظت محیط زیست مدعی است منابعی که به این کمیته تخصیص یافته است برای آن طرح و برنامه ای اجرایی پیشنهاد داده است.
او، دلیل رایزنی برای بهره مندی از منابع کمیته گرد و غبار را اجرای عملیات بیابان زدایی در کانون های بحران فرسایش بادی می داند و ادامه می دهد: خراسان جنوبی به لحاظ وضعیت و رخساره های بیابانی دومین استان به لحاظ وسعت عرصه های کویری و سومین استان بیابانی کشور است یعنی بعد از سیستان و بلوچستان دومین استان بیابانی کشور به حساب می آید.
مالچ پاشی کانون های بحران
موضوع دیگری که او به طرح آن می پردازد مالچ پاشی کانون های بحران فرسایش بادی است که از سال گذشته در دستور کار سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری قرار گرفت و در خراسان جنوبی نیز سه نقطه شناسایی شد و این نقاط به دلیل این که در کانون گرد و غبار قرار دارد علاوه بر واحدهای مسکونی به دیگر زیرساخت های موجود در این منطقه خسارت وارد می شود.
او امیدوار است که برای مقابله با بیابان زدایی و حرکت ماسه های روان در این سه نقطه که شامل مسجد شکر طبس، خوسف و بشرویه است در سال آینده اعتبار تخصیص یابد تا بتوان عملیات نهال کاری و بیابان زدایی را به اجرا درآورد.
این کارشناس، با اشاره به تخصیص نیافتن اعتباری برای مقابله با شپشک تاغزارهای استان، ابراز امیدواری می کند: با بارندگی ها و شرایط دمایی که اتفاق می افتد مقابله با این آفات کنترل شود چون این آفات بیشتر در کانون های بحران فرسایش بادی طغیان کرده اند و دلیل طغیان آن ها نیز استمرار دو دهه خشکسالی است.
وی، با ابراز تاسف از این که پوشش گیاهی مراتع کم تراکم استان نیز به دلیل ادامه دار شدن قهر طبیعت به حدی کاهش یافته است که نمی توان روی آن عنوان مرتع گذاشت، ادامه می دهد: بر اساس برآوردهای انجام شده وقتی در هر ۱۰ یا ۱۵ هکتار یک واحد دامی بتواند تغذیه کند یعنی آن مرتع در عمل غیر قابل چراست اما در خراسان جنوبی بنا به سیاست هایی که برای نگهداشت جمعیت دامی دنبال می شود به این نقاط هم مرتع اطلاق می شود.
۶ میلیون هکتار غیر قابل چرا
به گفته او، از سطح ۱۵ هزار هکتاری استان، پنج تا شش میلیون هکتار آن غیر قابل چراست و اگر بخواهیم از چرا در عرصه های طبیعی ممانعت به عمل آوریم تبعات اجتماعی سنگینی برای استان خواهد داشت.
او، با تاکید بر این که مراتع کم تراکم بیابانی استان بیشتر به سمت بیابانی می رود و این معضل در منطقه مرز غرب استان که هم مرز با کویر مرکزی است بیشتر از دیگر نقاط وجود دارد می افزاید: این مراتع بیشتر به تپه های ماسه ای، کویری، زمین های شوره زار و نمکزار تبدیل شده و غیر قابل استفاده برای دام است.
جبران در سال ۹۸
عضو هیئت رئیسه کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس و نماینده مردم استان نیز می گوید: شرایط پیش آمده در سال ۹۷ سبب شد تا ۱۵۰ میلیون دلار از منابع صندوق توسعه ملی به خزانه خوزستان تزریق شود.
نظر افضلی با اشاره به گلایه نمایندگان خراسان جنوبی از اتفاق رخ داده، اظهار می کند: پیشنهاد دادیم در سال آینده بودجهای برای سراسر ایران در زمینه ریزگردها در نظر گرفته شود.
وی با بیان این که امسال در کمیسیون کشاورزی ۲۰۰ میلیون دلار اعتبار با سرفصل ریزگردها برای کشور درخواست شد می افزاید: با توجه به پدیده گرد و غبار در خراسان جنوبی، این استان هم مشمول منابع ریزگردها خواهد شد به علاوه، از سرفصل ریزگردها دو میلیارد تومان برای خراسان جنوبی پیشبینی شد و از محل منابع محیطزیست به استان اختصاص یافت.
اما آن چه وخامت روند بیابان زدایی در خراسان جنوبی را در سال ۹۷ شدت بخشیده است به اشتباهی برمی گردد که همه بودجه بیابان زدایی به حساب خوزستان رفت و امکان بازگشت آن نیست و دیگر استان ها از جمله خراسان جنوبی امسال نصیبی از منابع ملی ندارد.
منبع:روزنامه خراسان جنوبی
انتهای پیام/
برچسب ها :اعتبارات ملی ، بیابان زدایی ، منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰