آیا در بودجه ۱۴۰۰ برای بیابانزدایی از صندوق توسعه ملی اعتباری دیده شده است؟
امسال سهم بیابانهای خراسان جنوبی از اعتبارات ملی صفر است و متاسفانه در بودجه ۱۴۰۰ از محل صندوق توسعه ملی برای بیابانزدایی اعتباری دیده نشده است.
به گزارش“پیام خاوران “ ، بیابانزایی یا بیابانی شدن پدیدهای است که در اثر عملکرد نادرست انسان در طبیعت پدید میآید و بیابانزایی یکی از شیوههای تخریب خاک در مناطق خشک، نیمه خشک و کم رطوبت است که بر اثر عوامل مختلف از جمله تغییر آب و هوا و فعالیتهای انسانی حادث میشود.
چند سالی است که خراسان جنوبی بهواسطه خشکسالیهای پیاپی شاهد پیامدهایی تلخ است و افزایش گستره بیابان و کانونهای بحران که ریزگردها تنها مسبب آن هستند هشداری جدی به مسئولان متولی این امر است.
استان خراسان جنوبی به دلیل واقع شدن در منطقه خشک و حاشیه کویر با حوادث طبیعی مختلف از جمله خشکسالی مواجه است و بیابانزایی، گرد و غبار و کاهش بارندگی این خشکسالی را تشدید کرده است.
با توجه به اینکه عرصههای منابع طبیعی و به ویژه مراتع به عنوان اصلیترین و محوریترین مساله برای استمرار حیات و بقای کره خاکی و پشتوانه محیط زیست بشر بوده در این راستا در برنامهریزیهای اصولی و ملی، بهرهبرداری بهینه از آن همواره مطرح است و باید برای اصلاح، احیا و بهرهبرداری بهینه از آن گام برداریم.
کوششهایی که برای مهار بیابانزایی در ایران آغاز شده پیشینهای بیش از پنج دهه داشته و به دهه ۲۰ خورشیدی در سبزوار و خوزستان باز میگردد.
کاشت درختان و گیاهان مقاوم و متناسب با مناطق خشک همچون گیاهان شورهزی، تعادل دام و مراتع برای حفاظت از پوشش گیاهی موجود، بهرهگیری از روشهای کارآ در انباشتن آب باران، احیاء شوره زارها و بهرهگیری از سوختهای جایگزین از جمله راهکارها برای مهار بیابانزایی است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی در این باره اظهار داشت: متاسفانه در بودجه ۱۴۰۰ از محل صندوق توسعه ملی برای آبخیزداری و بیابانزادایی اعتباری دیده نشده است.
بیشتر بخوانید
۱۵ میلیارد ریال برای مطالعات آبخیزداری در خراسان جنوبی اختصاص یافت
۱۲۷ سازه آبخیزداری خراسان جنوبی در دست احداث است
علیرضا نصرآبادی با تاکید بر اینکه نمایندگان مجلس باید در زمینه این دغدغه مردم مطالبهگری کنند گفت: انجام سازههای آبخیزداری و بیابانزدایی در استان بسیار پراهمیت است که نمایندگان برای گرفتن ردیف بودجه در این زمینه باید ورود پیدا کنند.
وی تاکید کرد: برای نگهداشت جمعیت در روستاها، مدیریت روانابها و برای جلوگیری از مهاجرت افراد، اعتبارات تزریقی به حوزههای آبخیزداری و بیابانزدایی از سوی صندوق توسعه ملی نباید متوقف شد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی بیان کرد: هر چند هدف از اجرای این طرحها مقابله با بیابانزایی، پدیدههای ناخوشایند گرد و غبار، هجوم ماسههای روان و همچنین محافظت از زمینهای کشاورزی بوده است اما چون سرعت فرسایش بادی از سرعت تخصیص اعتبارات بسیار بیشتر بوده، انگار قدمهای بیابان در خراسان جنوبی بلندتر شده است.
نصرآبادی تصریح کرد: این استان جزو پنج استان درگیر با پدیده گرد و غبار است و در ردیف استانهایی مانند خوزستان و سیستان و بلوچستان قرار میگیرد، هرچند شدت شرایط حاکم بر استانها با یکدیگر متفاوت است.
وی با اشاره به وسعت عرصههای درگیر با فرسایش، خراسان جنوبی را دومین استان بیابانی کشور و در معرض پدیده فرسایش و بیابان زایی اعلام و خاطرنشان کرد: ۲۸ کانون بحرانی فرسایش بادی در استان وجود دارد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی بیان کرد: خشکسالی، کمبود آب و تغییرات اقلیمی سه معضلی است که امروز تمام جهان را به چالش کشیده است، چالشی که در ایران نیز کارشناسان محیط زیست را وادار به انجام تحقیقات مقابلهای کرده است در این میان منابع طبیعی مانند سیبلی که در گوشه رینگ مشکلات خشکسالی به دام افتاده باشد بیشترین تاثیرات تخریبی را متحمل شده است.
نصرآبادی یادآور شد: خراسان جنوبی با داشتن ۱۵ میلیون هکتار سومین استان پهناور کشور است که متاسفانه در بحث بحرانهای زیست محیطی دومین استان بیابانی کشور و نیز در ردیف پنج استان درگیر گرد و غبار قرار گرفته است.
جدیدترین خبرهای استان وکشور را در کانال تلگرامی ” پیام خاوران ” بخوانید. ( کلیک کنید)
وی با بیان اینکه اکنون خراسان جنوبی نیاز به اقدام کوتاه مدت و زودبازده برای بیابانزدایی و آبخیزداری دارد خاطرنشان کرد: استفاده از دانش بومی برای سازگاری با خشکسالی و تلفیق دانش بومی و نوین از جمله راهکارها است.
منبع:تسنیم
انتهای پیام/۱۰۱
برچسب ها :بیابانزدایی ، خراسان جنوبی ، صندوق توسعه ملی ، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰