به گزارش " پیام خاوران " آزیتا نخعی در حاشیه مراسم افتتاح دبیرخانه ملی شهر مله در گفتگو با خبرنگاران اظهار داشت: پنبه قهوهای نسبت به پنبه سفید، نرمتر است و بوی مطبوعی دارد.
وی در زمینه مزایای پنبه رنگی عنوان کرد: با استفاده از پنبههای خودرنگ طبیعی، کارخانههای نساجی می توانند با مصرف آب و انرژی کمتر، هزینه پردازش را کاهش دهند.
پژوهشگر ذخایر ژنتیکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی ادامه داد: پنبه رنگی طبیعی سازگار با محیط زیست است و باعث حذف آلایندهها و رنگهای شیمیایی میشود و نسبت به تغییرات مقاومتر است و حتی در معرض نور آفتاب تیرهتر میشود.
نخعی گفت: پنبههای رنگی قیمت بالاتری نسبت به پنبه سفید دارند و طبق گزارشات موجود در بین پنبههای قدیمی ایران تنها پنبه رنگی مشاهده شده پنبه ملّه است که قدمت دیرینهای در منطقه خوسف دارد و از آن پارچه نفیسی به نام پارچه ملّه ساخته میشود.
پنبه مله در لیست گیاهان بومی ایران ثبت میشود
وی ادامه داد: متاسفانه در دهههای اخیر به دلیل کمیاب بودن و توجه به اقلام وارداتی سفید، این نوع پنبه ارزشمند در معرض خطر فرسایش ژنتیکی قرار گرفته است.
پژوهشگر ذخایر ژنتیکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی با اشاره به اقدامات و فعالیتهای انجام شده جهت احیا و تکثیر بذر پنبه مله عنوان کرد: از جمله اقدامات میتوان به جمع آوری بذر ملّه، اجرای طرح ارزیابی و خالص سازی توده مله، ثبت و ارزیابی صفات زراعی و جداسازی بذر و در اختیار گذاشتن بذر مله به کشاورزان اشاره کرد.
نخعی با بیان اینکه پنبه مله از ظرافت خاصی برخوردار است گفت: کشش الیاف مله، انعطاف پذیری بیشتری نسبت به سایر پنبهها دارد و در آینده نزدیک رقم پنبه مله در لیست گیاهان بومی ایران ثبت خواهد شد.
منبع : تسنیم
انتهای پیام/