تنور داغ سرمایهگذاری پنلهای خورشیدی از آفریقا تا خوسف
- کدخبر: 63112
- دوشنبه ۲۳ مهر ۰۳ - 16:29
زندگی در سایه برکت آفتاب در استان خراسان جنوبی چند سالی است با انرژی خورشیدی رونق گرفته آن گونه که سرمایهگذاران خارجی از آفریقای جنوبی تا چین و بلغارستان را به مهد انرژی استان خراسان جنوبی و شهرستانهای خوسف، سربیشه و بشرویه کشانده است.
به گزارش “پیام خاوران”، خراسان جنوبی دیاری است که نه تنها از خاکش میتوان زرهای گران قیمتی چون زعفران و زرشک به دست آورد، بلکه اگر برنامه و طراحی درستی داشته باشیم میتوان از آفتاب و حتی باد آن نیز برای مردم درآمدزایی کرد.
خراسان جنوبی به لحاظ شرایط آب و هوایی منطقهای گرم و خشک به شمار رفته و خشکسالیهای پیاپی نیز محرومین زیادی را در دل این خطه کویری پرورش داده است، اما دست خداوند از سویی دیگر یاری رسان مردمان دیندار و ولایی این سرزمین شده است. بر اساس اطلاعات هواشناسی، خراسان جنوبی یکی از آفتابیترین استانهای کشور است به گونهای که در این استان تنها هوا در 75 روز ابری بوده و در 300 روز باقیمانده سال نعمت بی کران خورشید در تمامی ساعات روز بر زمین میتابد. بنابراین این خطه کویری یکی از قطبهای مهم کشور در بهرهمندی از انرژی خورشیدی محسوب میشود و استفاده از پنلهای خورشیدی در تولید برق میتواند راهی موثر برای ماندگاری جمعیت روستایی و نیازمند در روستاها باشد.
به گفته کارشناسان اگر به درستی از ظرفیت انرژی آفتاب و باد استفاده شود، رونق اقتصادی در گوشه گوشه استان رقم میخورد و از جهتی احداث توربینهای بادی و پنلهای خورشیدی کوچک در پشت بام و مزارع کشاورزان بستر خوبی برای اشتغال و ماندگاری جمعیت در روستاهاست.
تابش خورشید و انرژی حاصل از آن به عنوان منحصر به فردترین منبع انرژی تجدیدپذیر در جهان و منبع اصلی تمامی انرژیهای موجود در زمین امروز جایگاه ویژهای به خود گرفته است. آلودگی کم هوا و رطوبت کم استان خراسان جنوبی را به یکی از مناطق مستعد تولید برق خورشیدی تبدیل کرده به طوری که به دلیل تابش نور خورشید در طول روز، منابع خوبی برای تولید انرژی خورشیدی در استان وجود دارد که میتوان از این منابع برای کاهش بار شبکه برق الکتریکی استفاده کرد.
با توجه به محدود بودن منابع سوخت فسیلی و مشکلات ناشی از احتراق این سوختها مانند آلودگی روزافزون هوا، استفاده از فناوریهای خورشیدی مورد توجه بسیاری از کشورها قرار گرفته و هم اکنون کشورهای زیادی به دنبال استفاده از نور خورشید برای تولید برق هستند. در حاشیه نوار مرزی شرق کشور و شهرهای استان خراسان جنوبی از جمله بیرجند، خوسف و بشرویه با وجود زمینه مناسب اقلیمی، تابش آفتاب و وزش باد در بیشتر مناطق و روزهای سال، قابلیت خوبی در تولید انرژیهای نو و پاک دارد که در چند سال گذشته با راهاندازی نیروگاههای خورشیدی خانگی و بزرگ مقیاس به این ظرفیت بیش از گذشته توجه شده است.
وزش بادهای 120 روزه سیستان در خراسان جنوبی ظرفیت کمنظیری را برای سرمایهگذاری و بهرهبرداری از انرژی پاک فراهم کرده و امروز زیرساختها و برنامههای خوبی در این حوزه اجرا شده یا در دست اقدام است به طوری که با ورود سرمایهگذاران و حمایت دولت، نیروگاه خورشیدی 10 مگاواتی خوسف و نیروگاه خورشیدی هفت مگاواتی سربیشه و نیروگاه 50 مگاواتی درح سربیشه افتتاح و به بهرهبرداری رسیده است.
خراسان جنوبی دارای دالانهای بادی مناسب برای ایجاد نیروگاه بادی است و شرایط مستعد اجرای طرحهای انرژیهای بادی را دارد و ساعات آفتابی به طور متوسط به سه هزار و 200 ساعت در سال و حتی بیشتر نیز میرسد که این روند در برخی شهرستانهای خراسان جنوبی از جمله طبس مقدار تابش 481 (کالری بر سانتیمتر مربع در هر روز) است.
کسب درآمد از خورشید امروز داستانی است که مردم خراسان جنوبی از سال 95 با استفاده از پتانسیل خورشید حدود 10 میلیارد تومان کسب درآمد کردهاند. این درآمد حاصل تولید 10 هزار مگاوات ساعت برق خورشیدی از نیروگاههای خانگی خراسان جنوبی است.
حالا داستان درآمد خورشیدی، خبرنگاران مرکز استان را به سمت درح سربیشه وخوسف کشاند تا از آخرین وضعیت این انرژی پاک بگویند.
سرزمین خورشید مهد انرژیهای تجدیدپذیر ایرانزمین (سربیشه) است که سرمایهگذاری ایران مقیم کشور چین سربیشه بهعنوان مقصد سرمایهگذاری خویش آن هم برای ایجاد نیروگاهی 10 مگاواتی انتخاب کرده است.
نماینده سرمایهگذار در سربیشه در پاسخ به سؤال خبرنگاران گفت: این نیروگاه که یک نیروگاه هفت مگاواتی عملیات ساخت آن سال 97 شروع شد و در تیرماه 98 هم به بهره برداری رسیده و اکنون نیز در راستای توسعه پروژه خود برنامه احداث یک نیروگاه 10 مگاواتی را در درست اجرا داریم و امیدواریم تا چند ماه آینده (بهمن ماه) به بهره برداری برسد.
محمدرضا لکزایی نیز در این بازدید در جمع خبرنگاران اظهار داشت: شهرستان سربیشه به واسطه موقعیت جغرافیایی که دارد خواستگاه و مهدی انرژیهای تجدید پذیر است و این نکته را بدون اغراق و یا جانبداری به عنوان فرماندار شهرستان میگویم. با توجه به شرایطی که سربیشه از نظر آب و هوایی دارد بهترین موقعیت را برای پنلهای خورشیدی فراهم کرده است.
وی گفت: در اولین روزهای انتصاب به عنوان فرماندار جلسهای را با متولی پروژه نیروگاه خورشیدی در شهرستان داشتم تا مشکلات احتمالی را مطرح کرده و برای آن چارهجویی و در نهایت پیگیری داشته باشیم. این قول را نیز گرفتهایم که سرمایه گذار راه اندازی نیروگاه خورشیدی 10 مگاواتی بعدی را نیز داشته باشد.
فرماندار سربیشه با اشاره به اینکه در زمینه زیرساختی نیز نهایت همکاری را خواهیم داشت، یادآور شد: احداث و گرفتن مجوز پست 132 دیگری در شهرستان سربیشه را نیز برای بهبود وضعیت زیر ساختی سربیشه را نیز پیگیری میکنیم.
در شهرستان خوسف نیز دو پروژه نیروگاه سه مگاواتی خورشیدی با سرمایهگذاری خارجی در این شهرستان از جمله پروژههای نیروگاه انرژی خورشیدی در خراسان جنوبی است.
حجت خزاعی در جمع خبرنگارانی که برای بازدید از این پروژهها آمده بودند، گفت: اگر زمین در اختیار ما قرار داده شود یک نیروگاه 4 مگاواتی را نیز احداث خواهیم کرد.
وی با تأکید بر اینکه برای این پروژه با سرمایه گذاری فردی از آفریقای جنوبی شروع به کار کرده است، بیان کرد: برای نیروگاه چهار مگاواتی به دنبال زمینی در نزدیکی پست برق هستیم.
سرپرست بهره برداری نیروگاه خورشیدی خوسف با بیان اینکه برای سرمایه گذاری در هر کدام از نیروگاههای سه مگاواتی دو میلیون و نیم یورو در نظر گرفته شده است، یادآور شد: تمام تلاش ما بر این است که پروژههای نیروگاهی تا یکی – دو ماه دیگر به بهره برداری برسد و مورد استفاده قرار گیرد.
وی بیان کرد: در شهرستان خوسف یک پروژه نیروگاهی 10 مگاواتی از سال 96 در زمین 15 هکتاری به بهره برداری رسیده است. سرمایه گذاری برای احداث آن نیروگاه 14 میلیون یورو بوده است و اکنون در تأمین برق شهرستان خوسف مورد استفاده قرار میگیرد. تمایل ما برای افزایش سرمایه گذاری و گسترش کار در خراسان جنوبی است و اولویت ما همین شهرستان خوسف است که سرمایه گذار یک اعتماد نسبی نسبت به محل سرمایه گذاری به دست آورده است.
مدیرعامل شرکت توزیع برق استان خراسان جنوبی نیز به خبرنگار ما گفت: در نیمه نخست امسال 9 هزار و 100 مگاوات ساعت برق خورشیدی در 980 نیروگاه خورشیدی خانگی استان تولید شده که از این تعداد 410 نیروگاه در شهرها و 570 نیروگاه در روستاها فعال است. بیشترین تعداد نیروگاههای خانگی خورشیدی با 172 مورد مربوط به شهرستان بشرویه و بیشترین نیروگاههای خورشیدی به لحاظ ظرفیت مربوط به شهرستان بیرجند با 161 نیروگاه به ظرفیت 2281 کیلووات ساعت است.
دادگر با بیان اینکه برق خورشیدی تولیدشده در نیروگاههای خانگی توسط ساتبا (شرکت انرژیهای تجدیدپذیر ایران) از صاحبان این نیروگاهها خریداری میشود، گفت: با خریداری برق خورشیدی از صاحبان نیروگاههای خانگی خورشیدی در استان در نیمه نخست امسال 31 میلیارد تومان به دارندگان این نیروگاهها پرداخت شده است. هم اکنون هزار و 23 نیروگاه خورشیدی شامل انشعابی، مزارع خورشیدی، ادارات، صنایع و چاههای کشاورزی در استان فعال است که از این تعداد 181 نیروگاه با ظرفیت هزار و 135 کیلو وات ساعت از آغاز امسال راهاندازی شده است.
مرتضی ذاکریان نیز در این بازید با بیان اینکه ما به دنبال این هست که پروژههای سرمایه گذاری خارجی و از جمله ایجاد نیروگاههای خورشیدی در همه نقاط استان که شرایط فراهم است، وجود داشته باشد تا در واقع استان را با یک توسعه متوازن به پیش ببریم گفت: در زمینه انرژیهای تجدید و انرژی خورشیدی در شهرستان خوسف سرمایه گذاری از کشور آفریقا یک پروژه نیروگاهی 10 مگاواتی را احداث کرده بود و با توجه به بازدهی مناسب دو پروژه نیروگاهی سه مگاواتی را نیز در دست احداث دارد که تا یکی – دو ماه دیگر به بهره برداری میرسد.
مدیرکل اقتصادی و دارایی خراسان جنوبی با اشاره به پروژه نیروگاه خورشیدی هفت مگاواتی در شهرستان سربیشه نیز اظهار کرد: این پروژه با سرمایه گذاری فرد ایرانیالاصل مقیم چین راه اندازی شده است و چون منشأ پول خارج از کشور است طبق قانون آن را پروژهای با سرمایه گذاری خارجی محسوب میکنیم. در این مورد نیز سرمایه گذار چون تسهیل گری را به چشم دیده تمایل برای گسترش پروژه خود داشته است که عملیات اجرایی آن از حدود 10 روز قبل آغاز شده است که این نیروگاه 10 مگاواتی است.
علیرضا عباس زاده هم چندی پیش به خبرنگار ما گفته بود احداث سه شهرک صنعتی انرژی خورشیدی با ظرفیت تولید 160 مگاوات برق را در دستور کار داریم که ساختار آن مشخص است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی با بیان اینکه بیش از 200 مگاوات تولید انرژی نو را در استان هدف گذاری کرده ایم، افزود: در قطعی برق خط قرمز ما تأمین برق خانگی است.
انتهای پیام/ 104
ارسال نظر