4200 هکتار از مراتع قرق شده بیرجند آزاد شد
- کدخبر: 30455
- سه شنبه ۲۰ مهر ۰۰ - 12:25
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بیرجند از آزادسازی 4 هزار و 200 هکتار از مراتع قرق این شهرستان خبر داد.
به گزارش “پیام خاوران“، ابراهیم علیپور در جمع خبرنگاران اظهار داشت: مساحت 322 هزار و 310 هکتار عرصه های منابع طبیعی شامل (جنگل ، مرتع و بیابان ) است که از این مساحت 270 هزار 571 هکتار جزء اراضی مرتعی است که 228 هزار و 553 هکتار آن در 41 سامان عرفی ممیزی شده و تعداد 1760 خانوار از این مراتع بهره برداری می کنند.
وی با بیان اینکه قرق بهترین نوع حفاظت در منابع طبیعی است گفت: تعادل در ورود دام به مراتع باید برقرار شده و دام بر اساس ظرفیت تولید علوفه وارد مرتع شود، از سوی دیگر يكي از سهل ترين و موثرترين روشهاي احياء و اصلاح مراتع ميباشد كه ممكن است با هدف تقويت پوشش گياهي، توليد بذر، حفاظت خاك، حمايت و نگهداري از ديگر پروژه هاي احياء واصلاح مطالعه وبررسي پوشش گياهي و… صورت گيرد كه در هر مورد عوامل دخيل در انتخاب محل قرق متفاوت خواهد بود.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بیرجند با اشاره به اینکه مساحت مناطق قرق در شهرستان بیرجند بالغ بر 20 هزار هکتار که شامل ذخیرگاه های جنگلی، جنگل های دست کاشت و مراتع احیا شده و … است بیان کرد: قرق مراتع همه ساله پس از مطالعه و بررسیهای لازم توسط کارشناس مربوطه با اعلام آگهي با مشخص کردن حدود و ثغور مرتع و مدت آن به اطلاع بهره برداران و دامداران همان مرتع و مراتع مجاور میرسد.
وی ادامه داد: در این راستا همه ساله از اواسط مهر ماه مراتع قرق شده این شهرستان که احیاء شده اند برای تعلیف دام های مرتعداران آزاد سازی می شود و مدت زمان آزاد سازی بستگی به ظرفیت مرتع داشته که پس از تعیین ظرفیت مراتع توسط کارشناس مشخص میشود.
علیپور گفت: همزمان با آزادسازی قرق، افرادی که مرتع دار بوده و پروانه بهره برداری دارند ضروری است علاوه بر تمدید سالیانه پروانه چرای دام، پروانه استفاده موقت از مراتع آزادشده از قرق را با مراجعه به اداره دریافت کنند.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بیرجند اظهار داشت: مراتع به عنوان بستر حیات نقش بسیار مهم و اساسی در تعادل و تنوع زیستی دارند که خشکسالی های چند ساله و کمبود نزولات آسمانی، چرای مفرط دام در سالهای گذشته بسیاری از مراتع را با سیر قهقرایی مواجه ساخته است که با تکیه بر این موضوع اداره منابع طبیعی شهرستان با مدیریت و اصلاح و احیا مراتع با مشارکت مرتعداران توانسته است میزان 4 هزار و 200 هکتار اراضی که بر اثر چرای مفرط و با خشکسالی و سایر عوامل تخریب شده است را احیا کند و در حال حاضر به عنوان مراتع احیا شده در اختیار مرتعداران صاحبان پروانه های چرا قرار دهد.
علیپور افزود: لازم است مرتعداران ابتدا نسبت به تمدید و بروز رسانی پروانه چرای دام خود اقدام کنند که طبق قانون (تبصره ذیل بند 10 فصل دوم شیوه نامه فنی و اجرایی ) ورود دام به مرتع غیر مجاز بوده و (طبق بند 6 فصل 4) عدم پرداخت سالیانه حقوق دولت و عوارض قانونی باعث ابطال پروانه چرای دام خواهد شد.
وی عنوان کرد: مرتعدارانی که تاکنون موفق به تمدید پروانه چرا نگردیدهاند حداکثر تا هشتم آذر ماه مهلت دارند با مراجعه به سامانه (سماک) نسبت به تمدید پروانه اقدام کنند.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بیرجند گفت: بهره برداران و مرتعداران میتوانند با مشاهده هر گونه ورود دام غیر مجاز به مراتع و یا هر گونه دخل و تصرف در اراضی مرتعی موضوع را با کد 139 و یا 1504 به اطلاع نیروهای یگان حفاظت منابع طبیعی برسانند.
انتهای پیام/ 102
چاپ و دانلود PDF
ارسال نظر