امیر شاهین نایبی فر
نخبه یا نخبه نما
- کدخبر: 3660
- چهارشنبه ۳ بهمن ۹۷ - 22:10
نبود فعالیت گسترده و سازمان یافته احزاب در جامعه به بروز مشکلاتی از جمله گروه گرایی و دوری از شایسته سالاری در به کارگیری افراد منجر می شود.
به گزارش پایگاه خبری “پیام خاوران ” چنین شرایطی موجب ایجاد گروهی از افراد شده که به ظاهر در جایگاه نخبگی قرار داشته اما به نظر نخبه نما هستند.
وقتی به سمت گروه گرایی، جناح گرایی و قبیله گرایی حرکت کنیم، افراد به واسطه روابط مختلف بر دیگران ارجح داده شود و به همه مسائل نگاه سیاست زده داریم آن وقت به خروجی کارها و خدمت به مردم خیلی اهمیت داده نشده و شایسته سالاری در این شکل مدیریت اولویت نخست نیست بلکه در اولویت های آخر قرار می گیرد و فرصتی برای حضور و گردش نخبگان فراهم نمی شود.
عضو هیات علمی دانشگاه بیرجند گفت: امروز به دلیل بی توجهی به مقوله شایسته سالاری با پدیده مهاجرت نخبگان مواجه هستیم.
حسین فرزانه پور افزود: باید اصول و معیاری بر مدیریت کشور حاکم شود که شاخص های مدیریتی، نخبگانی در آن مشخص باشد و اگر در آن نظام وجوه نخبگی را تعریف کنیم موضوع نخبه گرایی محقق می شود.
وی اظهار داشت: وجوه نخبگی باید شامل تعهد، تخصص، علاقه مندی و موارد دیگر باشد نه اینکه این شاخص ها جای خود را به وابستگی خانوادگی و ارتباطات فرهنگی بدهد و این نیاز به یک معیار و برنامه مدون دارد که چارچوب های نخبه پروری مشخص باشد تا افراد شایسته تر برای مدیریت ها انتخاب شود.
عضو هیات علمی دانشگاه بیرجند گفت: برای ایجاد ساز و کار مشخص برای نخبه پروری و شایسته سالاری می توان از تجربه موفق دیگر کشورها استفاده کرد و در این ساز و کار علاوه بر تجربه دیگر کشورها شاخص های تعهد و تدین با توجه به فرهنگ کشور ما تعیین شود که با توجه به آن مسئولان کشور و مدیران در سطوح مختلف انتخاب شوند.
وی افزود: اگر ساز و کار علمی برای نخبه پروری در کشور ایجاد شود و نظام مدیریت مبتنی بر عقلانیت و شایسته سالاری به عنوان معیار ایجاد شود آن زمان فردی که شایستگی نداشته باشد امکان حضور در جایگاه نخبگی را نخواهد داشت.
فرزانه پور گفت: متاسفانه گاهی در کشور ما فردی بدون داشتن شایستگی و فقط به دلیل داشتن ارتباط های نسبی و سببی و غیره در جایگاه نخبگی و مسئولیت قرار می گیرد که برای جلوگیری از این کار نخبه پروری باید نظام مند شود.
وی تصریح کرد: نخبه گرایی امروز به شکل یک گفتمان جهانی تبدیل شده و در حوزه مسائل توسعه بیشتر مطرح است و اندیشمندان زیادی مثل «موسکا»، «پارتو»، «ماکس وبر» و … توسعه اجتماعی و اقتصادی را منوط به نحبه گرایی می دانند.
استاد دانشگاه بیرجند با اشاره به اینکه در کشورهای مختلف نخبه گرایی آزمایش شده است گفت: در کشوری مثل مالزی به رهبری ماهاتیر محمد به مقوله نخبه گرایی توجه و مسیری بسیار پر پیچ و خم طی شد که به نتایج خوبی هم رسید.
یک فعال سیاسی و اجتماعی در خراسان جنوبی هم گفت: نخبگان زمانی می توانند برای جامعه خود موثر باشند که در بطن جامعه حضور داشته و بتوانند ایفای نقش کنند و ایجاد نهادهایی مثل بنیاد نخبگان و مجموعه های مشابه می تواند به عنوان یک تشکل صنفی و حمایتی از جامعه نخبگان موثر باشد اما نمی تواند تمام ظرفیت آنها را در خدمت به جامعه بکار گیرد.
محمد بوشادی افزود: آنچه در بحث نخبه پروری مهم بوده این است که نخبگان با شایسته سالاری در نظام اجتماعی جایگاه واقعی خود را پیدا کنند و با اثرگذاری مثبتی که بر امور اجتماعی و جامعه دارند مردم هم مطالبه گر شوند تا نخبگان منشا اثر باشند در غیر اینصورت ممکن است نخبگان کشور یا مهاجرت کرده یا در گوشه ای بنشینند و صرفا به رویکرد فردی زندگی خود بپردازند.
وی اظهار داشت: تاثیرگذاری نخبگان در اجتماع نیازمند یک عزم ملی و مطالبه عمومی برای حضور نخبگان در مدیریت جامعه بر مبنای نظام شایسته سالاری است.
فعال سیاسی اجتماعی گفت: در حال حاضر با پدیده ای به نام نخبه نمایانی روبرو هستیم که عده ای ادای نخبگی را درآورده و با تحصیلات صوری از دانشگاه های غیرمعتبر جای نخبگان واقعی را اشغال می کنند.
وی افزود: این کار علاوه بر اینکه به شایسته سالاری ضربه می زند موجب فریب افکار عمومی می شود و فریب افکار عمومی بزرگترین گناه نخبه نمایان است که به جامعه علمی کشور جفا می شود.
انتهای پیام/
ارسال نظر