سرنوشت وعده 13 ساله برنامه رونق بخشی فرش استان؛

طرح هایی که نه به دار است و نه به بار

همین که ازاقتدار هنر 600 ساله استان در بازارهای جهانی کاسته شد و کمتر خریداران خارجی به سراغ دست بافته های مردم این سرزمین آمدند، فعالانی که عمری را به پای این هنر گذاشته اند طرح هایی را برای بازگشت به دوران طلایی هنر فرش بافی به متولیان ارائه دادند.

به گزارش پایگاه خبری “پیام خاوران”، همین که از اوج و اقتدار هنر 600 ساله خراسان جنوبی در بازارهای جهانی کاسته شد و کمتر خریداران خارجی به سراغ دست بافته های مردمان این سرزمین آمدند، فعالان و آن هایی که عمری را به پای این هنر گذاشته اند طرح هایی را برای بازگشت به دوران طلایی هنر فرش بافی این خطه از ایران زمین به متولیان امر ارائه دادند.

از زمان ارائه این طرح ها 13 سال می گذرد اما هنوز گره این طرح ها در شرکت ملی فرش ایران باز نشده است و گویا در بایگانی خاک می خورد. به اذعان برخی کارشناسان، راه خروج از افول هنر 600 ساله خراسان جنوبی که 50 هزار بافنده با اشتغال به آن به نان و نوایی می رسند به ویژه سال های قهر طبیعت به طور حتم اجرایی شدن این طرح هاست.

توصیه مسئولان

ابتدا باید سراغ طرح هایی رفت که فقط سیاهه کاغذ شده و پا را فراتر از آن نگذاشته اند تا شاهد بازگشت به دوران اوج و اقتدار این هنر مردمان استان باشیم.

این طرح ها شامل ایجاد مرکز تهیه و توزیع مواد اولیه مرغوب به قیمت تمام شده، برپایی نمایشگاه دایمی فرش دست باف، ایجاد مجتمع تولید سفارش پذیر فرش دست باف و راه اندازی آموزشگاه جامع فرش دست باف در استان است.

آن طور که رئیس اتحادیه فرش دستباف خراسان جنوبی گفت: هنوز هیچ اقدامی برای عملیاتی شدن این طرح ها بعد از گذشت 13 سال از ارائه و تصویب آن انجام نشده است.

محمد حسن کامیابی مسک اشاره ای به توصیه مسئولان استانی برای ایجاد و راه اندازی نمایشگاه دایمی اینترنتی فرش دست بافت با بهره گیری از تسهیلات اشتغال پایدار روستایی از محل منابع صندوق توسعه ملی کرد و این که بعد از معرفی این طرح به بانک عامل، یکی از شروط دریافت تسهیلات ایجاد و راه اندازی این نمایشگاه در مناطق روستایی بود.

بیشتر بخوانید   رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور: اعتبارات باید به سمتی برود که نتیجه محور باشد

به گفته او، قرار شد در یکی از روستاهای حاشیه شهر بیرجند نمایشگاه ایجاد شود تا بتواند از منابع تسهیلاتی اشتغال پایدار روستایی و عشایری بهره مند شود اما این نقطه باید مکانی می بود که دسترسی به اینترنت داشته باشد و دیگر این که زمینی برای احداث بنای آن به منظور ایجاد نمایشگاه برای دیدن بصری گردشگران و خریداران اختصاص می یافت.

وی با بیان این که برای دریافت زمین به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی معرفی شدیم، افزود: بنیاد مسکن مدعی است که در روستاهای حاشیه شهر به ویژه چهکند زمینی برای واگذاری وجود ندارد و هر گاه اجازه این کار داده شد می توان زمین را در اختیار اتحادیه فرش دست باف قرار داد و این تضادها سبب شد ایجاد فروشگاه اینترنتی به سرانجام نرسد.

پیگیری های قبلی

رئیس اتحادیه فرش دستباف استان 31 خرداد ماه سال گذشته در مصاحبه ای گفت: 12 سال قبل این اتحادیه برای بازگشت مجدد رونق به بازار هنر سنتی خراسان جنوبی که قدمتی حدود شش قرن دارد و به نوعی با تار و پود زندگی مردم این خطه کویری گره خورده است، چهار طرح را تدوین و برای اجرا در سفر اول هیئت دولت نهم به استان ارائه کرد که در این سفر هم اجرایی شدن این طرح ها مصوب شد.

کامیابی مسک افزود: نه تنها این مصوبه در دولت قبل پا را فراتر از صفحه کاغذ نگذاشت که در دولت فعلی و در اولین سفری که رئیس جمهور به استان داشت دوباره این طرح ها برای اجرا مصوب شد ولی در این دولت هم هنوز قدمی برای عملیاتی شدن این طرح ها از سوی متولیان امر برداشته نشده و طرح های مصوب همچنان در اولین گره ها یعنی تدوین و تصویب روی صفحه کاغذ مانده است و منتظرند تیغ بودجه به مدد آید تا شاید این طرح ها و نقشه ها عملیاتی شود.

بیشتر بخوانید   میزان سود خالص گروه مدیریت سرمایه گذاری امید در شش ماهه اول امسال معادل کل سال گذشته بوده است

به گفته وی، آن چه از قراین بر می آید این است که هیچ گاه قرار نیست دستی از آستین برای عملی شدن این طرح ها بیرون آید و پا را از قول ها فراتر بگذارد تا گره رکود از صنعت فرش دست باف استان باز شود و شاهد رونق مجدد هنری باشیم که دست بافته های هنرمندان آن کف پوش بیشتر خانه های کشورهای جهان است. تجار خارجی هم هنر بافندگان فرش خراسان جنوبی را با برندهای فرش مود و درخش می شناسند و به دلیل کیفیت بالای آن سر و کله می شکنند.

صحبت های رئیس اتحادیه فرش دست باف استان، در آن تاریخ حکایت از این داشت که با وجود مصوب شدن، این طرح ها هنوز راه به جایی نبرده است و خبری هم از تحقق قول های مسئولان نیست.

وی افزود: در سفر اول دکتر «روحانی» به خراسان جنوبی دوباره اجرایی شدن این طرح ها مصوب شد و در سفری که وزیر وقت صنعت، معدن و تجارت به استان داشت مجدد بر اجرایی شدن آن تاکید شد، طوری که چهار طرح رونق بخشی فرش دست باف استان به ایمیدرو برای عملیاتی شدن ارائه شد اما این سازمان هم هیچ اعتباری برای شروع اجرای این طرح ها نداد.

به گفته وی بعضی از طرح ها و کارها پایه ای است و چون با ریسک بالایی همراه است بخش خصوصی نمی تواند آن ها را عملیاتی کند. به علاوه، این طرح ها به صندوق کارآفرینی امید نیز ارائه شد تا تسهیلاتی برای اجرایی شدن آن پرداخت شود که پشتیبانی نشد و وامی به این طرح ها اختصاص نیافت. وی تصریح می کند: در این سال ها از وزارتخانه، شرکت ملی فرش و صندوق کارآفرینی امید، خبری نیست تا اجرایی شدن این طرح ها را متقبل شوند.

بیشتر بخوانید   طرح سراسری بسیج آبرسانی به 49 روستای خراسان جنوبی آغاز شد

بافت 140 هزار متر مربع فرش

140 هزار متر مربع فرش در استان طی 10 ماه امسال بافته شد.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی ارزش ریالی این دست بافت ها را حدود 60 میلیارد تومان اعلام و اظهار کرد: 50 هزار بافنده در استان داریم که 836 نفر آن ها امسال درخواست حدود 68 میلیارد ریال تسهیلات از محل منابع مشاغل خانگی داشته اند.

داوود شهرکی افزود: از این تعداد 696 نفر به بانک ها برای دریافت تسهیلات معرفی شده و 58 میلیارد تومان تسهیلات دریافت کرده اند. به گفته او، به منظور حمایت از این هنر 600 ساله خراسان جنوبی، برند جهانی فرش های مود و قهستان خراسان جنوبی به ثبت جهانی رسیده است.

 

منبع:روزنامه خراسان جنوبی

انتهای پیام/

چاپ و دانلود PDF

ارسال نظر

دیدگاه خود را بیان کنید :

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*

پربازدید ترین خبرها