افزایش بی‌رویه داروخانه‌ها در خراسان جنوبی از معایب آیین‌نامه ۱۴۰۰ است

دبیر انجمن داروسازان خراسان جنوبی گفت: اکنون تعداد داروخانه‌ها در استان نسبت به ۲ سال پیش حدود ۲ برابر افزایش یافته که این رشد بی رویه از معایب آیین نامه سال ۱۴۰۰ است.

به گزارش “پیام خاوران” جواد سالار صادقی در گفتگو با خبرنگاران اظهار داشت: اکنون ۱۴۱ داروخانه در بخش خصوصی و ۱۸ داروخانه بیمارستانی در استانی فعال است که این آمار نسبت به ۲ سال پیش حدود ۲ برابر افزایش یافته و دلیل آن حذف فاصله، حریم داروخانه و حدنصاب جمعیتی در آیین نامه سال ۱۴۰۰ است.

دبیر انجمن داروسازان خراسان جنوبی اظهار کرد: حدود ۲۲۰ دارو ساز در استان داریم که به صورت موسس، مسوول فنی و یا مشغول انجام طرح در مجموعه‌های متعلق به دانشگاه علوم پزشکی بیرجند هستند.

وی ادامه داد: در سال ۱۴۰۰ آیین نامه‌ای از سمت سازمان غذا و دارو ابلاغ شد که گویا به دنبال فشار و لابی‌گری از سوی افرادی بود که به بهانه افزایش دسترسی مردم به خدمات دارویی، صرفا اهداف اقتصادی داشتند، چرا که تاسیس بی رویه داروخانه‌ها در برهه کوچکی از زمان باعث چالش شدیدی در زمینه تولید، انبار، توزیع و عرضه دارو شد؛ از طرفی تراکم تاسیس داروخانه در مناطق برخوردار شهرها و نداشتن تمایل به تأسیس در مناطق محروم و کم برخوردار از دستاوردهای مخرب آیین‌نامه جدید است.

دبیر انجمن داروسازان خراسان جنوبی با اشاره به برخی کمبودهای دارویی گفت: در بحث کمبودهای دارویی عوامل زیادی، از خود دولت گرفته تا شرکت‌های وارد کننده مواد اولیه و تولیدی، توزیعی و داروخانه‌ها دخیل هستند، زیرا از زمان اعلام کمبود تا تخصیص ارز و طی شدن روند کند اداری و واردات مواد اولیه، دپوی بسیاری از داروها به حد صفر تنزل می‌یابد و موجب کمبودهای منطقه‌ای و گاه کشوری می‌شود.

وی ادامه داد: برخی کارخانه‌های داروسازی هم خطوط فرسوده دارند که ممکن است از خط تولید خارج شوند، گاهی انبار آنها در برخی شرکت‌ها به امید دپو برای افزایش قیمت اتفاق می‌افتد که باعث کمبود کاذب دارو در داروخانه‌هاست و گاهی هم نیازسنجی اشتباه موجب شده که دارو در یک منطقه بیشتر یا در جایی کمتر باشد.

مشکل کمبود انسولین نوومیکس به‌زودی حل می‌شود

سالار صادقی با اشاره به اینکه اکنون در خصوص انسولین نوومیکس دچار کمبود هستیم گفت: گرچه به شکل مویرگی توزیع این قلم دارویی انجام می‌شود ولی پاسخگوی نیاز بیماران نیست اما با سرعت گرفتن تولید داخل این دارو، این مشکل به زودی حل خواهد شد.

بیشتر بخوانید   تولید ۴ میلیون حلقه انواع تایر سواری رادیال در کویرتایر

وی همچنین در خصوص مطالبات داروخانه‌ها از سازمان‌های بیمه گر و سازمان هدفمندی یارانه ها نیز افزود: معمولا مطالبه داروخانه‌ها از سهم ارز ۶۰ درصد قیمت دارو بوده و ۴۰ درصد باقی مانده مربوط به سهم سازمان‌های بیمه گر است.

دبیر انجمن داروسازان خراسان جنوبی با بیان اینکه سهم ارز ۱.۵ برابر سهم سازمان‌های بیمه گری بوده لذا رقم درشت تری است عنوان کرد: تاخیر در پرداخت مطالبات داروخانه‌ها فرآیندی کشوری شده و بسیاری از داروخانه درگیر این موضوع هستند به نحوی که به جای تلاش برای ارایه خدمات بهتر به بیماران درگیر حواشی ناشی از بی تعهدی سازمان‌های بیمه گر در پرداخت‌ها شده اند.

وی ادامه داد: در خراسان جنوبی نیز بیمه‌های اصلی سازمان تامین اجتماعی، بیمه سلامت و نیروهای مسلح هستند که عمده مطالبات مربوط به سازمان تامین اجتماعی است.

سالار صادقی گفت: از ابتدای سال ۱۴۰۳ این سازمان فقط سهم ارز و سهم سازمان در فروردین ماه را پرداخت کرده و از سال ۱۴۰۲ هنوز سهم ارز دیماه داروخانه‌ها پرداخت نشده اسکه زمان زیادی است.

وی بیان کرد: نکته جالب این هست که اگر سهم بیمه پرسنل داروخانه ها با تاخیر کمتر از یک روز پرداخت شود از سوی این سازمان مشمول جریمه ای ۱۲ درصدی می‌شویم ولی این سازمان برای دیگران حق و حقوقی در پرداخت جرایم دیرکرد مطالبات قایل نیست.

وی یادآور شد: کل مطالبات داروخانه‌های سراسر کشور از سازمان تامین اجتماعی ۲.۴ همت است که به استناد قانون باید سازمان‌های بیمه‌گر یک ماه پس از تحویل اسناد پزشکی ۶۰ درصد مبلغ مطالبات را بدون بررسی پرداخت کنند و ۴۰ درصد دیگر برای زمانی می‌ماند که اسناد راستای آزمایی شود.

مطالبات معوق، هشدار خطرناک در صنعت دارو

دبیر انجمن داروسازان خراسان جنوبی افزود: از ابتدای اردیبهشت تا پایان مرداد امسال جمع سهم ارز و سهم سازمان بیمه تامین اجتماعی حدود ۷۰۰ میلیارد ریال بوده که از این مبلغ ۱۷۰ میلیارد ریال سهم سازمان و ۵۴۰ میلیارد ریال سهم ارز است.

بیشتر بخوانید   گلایه مردم خراسان جنوبی از کیمیا بودن انسولین قلمی در استان

وی با بیان اینکه پرداختی سایر بیمه ها از جمله بیمه سلامت و نیروهای مسلح نسبتا به روز تر است ادامه داد: مطالبات سهم سازمان بیمه سلامت را تا پایان تیرماه دریافت کرده ایم و تا پایان خرداد نیز سهم ارز پرداخت شده است.

سالار صادقی عنوان کرد: با پرداخت نشدن به موقع مطالبات داروخانه‌ها بسیاری از چک‌های داروخانه‌ها که نزد شرکت‌های توزیع دارو است برگشت خورده و از طرفی مشکلات عدیده ای برای داروخانه ها ایجاد کرده چرا که نقدینگی مورد نیاز شرکت‌های توزیعی نیز تامین نمی‌شود.

وی گفت: چک‌های شرکت‌های توزیع و پخش دارو هم به همان نسبت که در اختیار شرکت‌های تولیدی داروسازی هستند برگشت خورده که این پیش آگهی خطرناکی در صنعت تولید، توزیع و عرضه دارو است.

سنگینی سهم ارز شیر خشک روی دوش داروسازان

دبیر انجمن داروسازان خراسان جنوبی در خصوص تامین و توزیع شیرخشک در داروخانه‌ها نیز گفت: آذر سال گذشته که دستورالعمل جدید غذا و دارو در این رابطه ارسال شد بسیاری از داروخانه‌ها برای اینکه مشکلی در تامین شیرخشک مورد نیاز نوزادان ایجاد نشود با طرح همراهی کردند ولی در شهریور امسال بخشی از مطالبات سهم ارز شیرخشک سال ۱۴۰۲ و قسمت کوچکی از سهم ارز شیرخشک فروردین ۱۴۰۳ را دریافت کرده ایم این در حالی است که شیرخشک در داروخانه با شرایط نقدی یا نهایت ۲ ماه خریداری می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه سهم ارز شیرخشک روی دوش داروسازان سنگینی می‌کند و میزان مطالبات در این زمینه زیاد است یادآور شد: بسیاری از صنوف بابت دریافت مطالبات با تجمع در اماکن دولتی و هیاهو سعی در جلب توجه و دریافت مطالبات خود دارند اما داروسازان با تمام بی مهری ها و بی تعهدی‌ها، در این خصوص با دولتمردان همراه هستند و نجیبانه ارایه خدمت می‌کنند اما در عجبم که چرا دیده نمی‌شویم.

بیشتر بخوانید   دانشگاههای خراسان جنوبی مایه تفاخر استان|دکترخلیل خلیلی

خط و نشان انجمن داروسازان برای تامین اجتماعی

سالار صادقی بیان کرد: اخیرا از طرف انجمن داروسازان ایران مکاتبه ای با رئیس جمهور انجام و مطرح شده که چنانچه تا ۱۰ شهریور مطالبات داروخانه‌ها، حداقل تا پایان خرداد پرداخت نشود از صبح ۱۱ شهریور هیچگونه خدمات بیمه‌ای به نسخ سازمان تامین اجتماعی از طرف داروخانه ها ارایه نخواهد شد.

وی با اشاره به اینکه سازمان هدفمندی یارانه‌ها خود مانعی برای پرداخت مطالبات به داروخانه‌ها است گفت: این سازمان منابعی که برای داروسازان از سوی سازمان برنامه و بودجه اختصاص می‌یابد را در صنوف دیگری هزینه می کند.

دبیر انجمن داروسازان خراسان جنوبی گفت: با توجه به تاخیر پرداخت مطالبات، تاکنون همراهی نجیبانه ای از سوی داروخانه‌ها با دولت بوده و انتظار می‌رود که متقابل این همراهی از سوی دولتمردان در پرداخت مطالبات انجام شود.

وی با تاکید بر اینکه تامین نشدن نقدیندگی مهمترین چالش داروخانه‌های خراسان جنوبی است ادامه داد: برخی داروها در بازار دارویی دچار کمبود است و گاهی شرکت‌ها از این موضوع سوء استفاده می‌کنند.

سبد فروشی شرکت‌ها به داروخانه‌ها

سالار صادقی با بیان اینکه برخی شرکت‌ها سعی در سبد فروشی به داروخانه‌ها دارند افزود: از این طریق می خواهند در کنار توزیع قطره چکانی داروهای کمیاب، آنچه در انبار به صورت مازاد دارند به فروش برسانند که این مسئله اجحاف بزرگی در حق داروخانه ها است.

وی گفت: از چالش‌های دیگر داروخانه ورود برخی نهادهای غیرتخصصی به حوزه دارو و درمان است به عبارتی وزارت ارتباطات و صمت فشار روی وزارت بهداشت آورده تا عرضه و ارایه خدمات دارویی را از بستر پلتفرم‌ها و صرفا با رویکرد تجاری انجام دهند.

دبیر انجمن داروسازان خراسان جنوبی یادآور شد: وزارت بهداشت که متولی امر سلامت مردم است در این زمینه باید به نحوی رفتار کند که چرخه پزشک، بیمار و داروساز حفظ شود.

منبع: ایرنا

انتهای پیام/ 102

چاپ و دانلود PDF

ارسال نظر

دیدگاه خود را بیان کنید :

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*

پربازدید ترین خبرها