ثمره توسعه نظام سلامت در خراسان جنوبی

بخش قابل توجهی از مدیریت و کنترل بیماری کرونا نتیجه توسعه امکانات و خدمات بهداشتی و درمانی در سال‌های اخیر است که ثمرات خود را در وضعیت شیوع گسترده این ویروس نشان داد.

به گزارش “پیام خاوران “ اردیبهشت ۹۳ وزارت بهداشت دولت یازدهم برنامه تحول نظام سلامت را با هدف ارتقای زیرساخت‌های بهداشتی و درمانی، افزایش سطح سلامت و کسب رضایت‌مندی مردم و با تأکید بر کاهش پرداختی و هزینه‌های سلامت توسط مردم آغاز کرد.

دسترسی عادلانه به خدمات سلامت که همواره یکی از خواسته‌های به حق بسیاری از مردم به ویژه در مناطق کم برخوردار، مرزی و محروم مانند خراسان جنوبی بوده از اهداف کلان این طرح در نظر گرفته شد.

بیش از ۵۰ درصد بیمارستان‌های خراسان جنوبی در سال ۹۳ فرسوده بودند همچنین ساکنان مناطق روستایی از بسیاری خدمات بهره‌مند نبودند که با اجرای طرح تحول سلامت این بیمارستان‌ها نوسازی و بهسازی شدند و مراکز درمانی و بیمارستان‌های جدید نیز در استان تاسیس شد.

همچنین تمامی بیمارستان‌های استان با کمبود شدید نیروی انسانی مواجه بودند که در ۷ سال گذشته و به مرور نیروی انسانی متخصص برای تکمیل کادر بیمارستان‌ها جذب شده است.

رییس وقت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بیرجند اردیبهشت ۹۷ گفت: اگر طرح تحول نظام سلامت نبود شاهد پیشرفت شاخص‌های سلامت در خراسان ‌جنوبی نبودیم.

کاظم قائمی افزود: سال ۹۲ تعداد هشت بیمارستان در خراسان جنوبی فعال بود که در سال‌های اخیر ۶ بیمارستان جدید به استان افزوده شد و تعداد بیمارستان‌ها به ۱۴ مورد رسید.

یکی از اهداف بیمارستان‌ها تامین سلامت افراد جامعه با حداکثر کیفیت مطلوب است و رضایت بیمار به عنوان یکی از شاخص‌های کیفیت مراقبت‌های سلامتی در مراکز درمانی تمامی کشورها به شمار می‌آید.

شیوع ویروس کرونا از اسفند ۹۸ در خراسان جنوبی به خوبی نشان داد که توجه ویژه دولت به بهداشت و درمان و توسعه نظام سلامت تا چه حد می‌تواند در مدیریت بیماری و کنترل شرایط بحرانی مانند آنچه که پشت سر گذاشتیم، اثرگذار واقع شود.

رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بیرجند گفت: با شیوع بیماری کرونا در تمامی بیمارستان‌های استان بخش ایزوله برای بیماران مثبت و مشکوک در نظر گرفته شد.

محمد دهقانی فیروزآبادی افزود: در مرکز استان نیز بخشی از بیمارستان ولیعصر (عج) بیرجند به بیماران کرونا اختصاص پیدا کرد و به طور کامل جداسازی شد.

وی بیان کرد: در این مدت ۳۲۹ تخت به علاوه ۷۷ تخت مراقبت‌های ویژه برای بیماران مشکوک یا مبتلا به کرونا در استان آماده و جداسازی شد و این ظرفیت وجود داشت که در صورت نیاز در کمترین زمان ممکن این تعداد به ۷۵۰ تخت افزایش پیدا کند.

بیشتر بخوانید   افتتاح و بهره برداری از ۱۸ پروژه راه و شهر سازی خراسان جنوبی

رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند تصریح کرد:  البته نه تنها تخت‌های اولیه به طور کامل پر نشد بلکه به ۵۰ درصد هم نرسید و از ۳۲۹ تخت فقط ۱۴۳ مورد در اوج موارد بستری استفاده شد.

وی گفت: تجهیزات زیادی برای مبارزه با بیماری کرونا در استان مورد نیاز بود که بخشی از آن قبلا در قالب طرح تحول سلامت برای بیمارستان‌ها تهیه شده بود.

وی تاکید کرد: بهسازی و تاسیس اورژانس‌های بیمارستانی که در شهرستان‌های قاینات، طبس و فردوس و فضاهای بهداشتی و درمانی تامین شده بود به کمک مقابله با کرونا آمد.

دهقانی افزود: در قالب طرح تحول سلامت ۶ بیمارستان در استان تکمیل و بهره‌برداری شد که این ظرفیت و تخت‌های بیمارستانی و تجهیزاتی که قبلا تهیه شده بود، زمینه‌ساز این شد که در موضوع کرونا با مشکلی برای بستری بیماران در بیمارستان‌ها مواجه نشویم.

وی گفت: تعداد تخت‌های فعال بیمارستان‌های استان در سال‌های اخیر از ۹۰۰ به یک هزار و ۵۰۰ تخت افزایش یافت که بدون این افزایش حتما برای ارائه خدمت به بیماران مشکوک یا مبتلا به کرونا در استان دچار مشکل می‌شدیم چه بسا مانند برخی بیمارستان‌های داخل و خارج کشور بیماران باید در سالن‌ها و روی زمین می‌ماندند.

وی اظهار داشت: سرانه تخت به جمعیت در استان خراسان جنوبی بین ۲ تا ۲.۵ است که از میانگین کشوری بالاتر است همچنین ضریب اشغال تخت‌ها بین ۶۵ تا ۷۰ درصد است که همیشه باید ۳۰ درصد تخت‌ها خالی باشد تا در مواقع ضروری بتوان از آن استفاده کرد.

رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند افزود: تعداد تخت‌های بخش مراقبت‌های ویژه در بیمارستان‌های استان از ۶۰ مورد قبل از اجرای طرح تحول سلامت به ۸۸ تخت افزایش یاف که ۷۷ تخت ICU برای بیماران کرونایی در نظر گرفته شد و از برکات توسعه نظام سلامت است.

وی گفت: در کشوری مثل انگلستان به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت ۶ تخت آی سی یو وجود دارد و میانگین تعداد تخت مراقبت‌های ویژه در ایران ۶.۴ به ازای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت است اما به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت ۱۰.۵ تخت ویژه در خراسان جنوبی وجود دارد که نزدیک به ۱.۵ تا ۲ برابر میانگین کشوری تخت ویژه در استان داریم و جای قدرشناسی دارد.

بیشتر بخوانید   ایجاد ۴۰۲ فرصت شغلی برای نیازمندان در خراسان جنوبی

دهقانی افزود: در تمامی بیمارستان‌های استان این امکان وجود داشت که افراد مشکوک به کرونا را جداسازی کرده و در صورت نیاز بیمار را به مرکز استان اعزام یا در همان بیمارستان بستری کنند.

وی بیان کرد: بیمارستان چهار شهرستان سربیشه، درمیان، زیرکوه و سرایان در دولت یازدهم افتتاح شد که در زمان شیوع بیماری کرونا توانستند موفق عمل کنند.

وی گفت: در حال حاضر ۱۰۰ درصد جمعیت مناطق روستایی استان زیر پوشش خدمات بهداشتی هستند و خدمات به صورت فعالانه ارائه می‌شود به این صورت که بهورز به در منازل شهروندان مراجعه می‌کند و نقش موثری در پیشگیری از شیوع کرونا در مناطق روستایی دارد.

رییس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، کمبود متخصص عفونی را از عمده مشکلات استان در حال حاضر برشمرد و گفت: اکنون ۲ متخصص در مرکز استان و یک متخصص در شهرستان طبس نیاز است که موضوع به وزارتخانه اعلام شده است.

وی افزود: ابتدای شیوع بیماری کرونا یکی از متخصصان عفونی مرکز استان به صورت دستوری به استان دیگری فرستاده شد و اکنون با کمبود متخصص عفونی مواجه‌ایم و در تخصص‌های دیگر مشکلی جدی وجود ندارد.

دهقانی در ارتباط با تجهیزات و امکانات مورد نیاز بخش‌های مربوط به کرونا در بیمارستان‌های استان گفت: در سه ماه گذشته حجم قابل توجهی از تجهیزات و وسایل برای این مراکز جذب شد اما مشکل حادی اکنون وجود ندارد.

وی اظهار داشت: دستگاه سی تی اسکن شهرستان فردوس در این مدت وارد و در بیمارستان نصب شد، دستگاه سی تی اسکن طبس نیاز به تعویض دارد و باید دستگاه جدید جایگزین شود که پیگیری در این خصوص در دست انجام است.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بیرجند هم گفت: تامین برخی دستگاه‌ها از قبیل سی تی اسکن و رادیوگرافی و نوسازی تجهیزات از زمان آغاز طرح تحول سلامت و سایر برنامه‌های وزارت بهداشت تاکنون تاثیر بسزایی در مقابله با مشکلات احتمالی مربوط به کرونا داشت.

سید جلال احمدی بیان کرد: با اجرای این طرح‌ها شاهد ماندگاری بیشتر پزشکان در شهرستان‌ها بودیم که برای پایش و درمان بیماران مشکوک به کرونا هم موثر بوده است.

بیشتر بخوانید   120 برنامه هفته ناجا در خراسان جنوبی برگزار می‌شود

مدیرکل بیمه سلامت خراسان جنوبی هم گفت: در حال حاضر ۴۷۰ هزار نفر برابر با ۶۵ درصد جمعیت استان زیر پوشش بیمه سلامت قرار دارند.

علی اربابی افزود: افرادی که هیچ پوشش بیمه‌ای ندارند، به ویژه بیماران کرونایی فاقد پوشش بیمه که در مراکز درمانی بستری می‌شوند می‌توانند به صورت غیرحضوری برای دریافت دفترچه بیمه از سازمان بیمه سلامت اقدام کنند.

وی با بیان اینکه سازمان بیمه سلامت برای رفاه حال این افراد و تسهیل در ارائه خدمات بیمه‌ای به آنان اقدامات خوبی انجام داده است اظهار داشت: این افراد می‌توانند برای دریافت دفترچه بیمه از سازمان بیمه سلامت با ورود به سامانه http://eservices.ihio.gov.ir/isc ثبت نام کرده و از خدمات درمانی مناسب بهره‌مند شوند.

مدیرکل بیمه سلامت خراسان جنوبی با بیان اینکه بسیاری از خدمات بیمه سلامت برای افراد واجد شرایط به صورت رایگان ارائه می‌شود گفت: صندوق کارکنان دولت، عشایر و روستایی، سایر اقشار، ایرانیان و بیمه‌شدگان همگانی از جمله پنج صندوقی است که به اقشار مختلف جامعه خدمات بیمه‌ای ارایه می‌کنند.

استان خراسان جنوبی ۱۱ شهرستان دارد و ابتلا به ویروس کرونا در این استان در هفته‌های اخیر روند کاهشی داشته است.

اغلب موارد مثبت جدید مربوط به نمونه‌گیری سرپایی بوده که به گفته مسوولان دانشگاه علوم پزشکی، نتیجه بیماریابی فعال است.

رییس مرکز اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دیروز (چهارشنبه) اعلام کرد: تاکنون ۱۱۲ هزار و ۷۲۵ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و با فوت ۵۰ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، تعداد جان باختگان کرونا در کشور به ۶۷۸۳ نفر رسید.

کیانوش جهانپور درباره آخرین آمار ابتلای قطعی به ویروس کرونا و موارد فوت ناشی از آن در کشور افزود: در ۲۴ ساعت گذشته تا ظهر امروز (۲۴ اردیبهشت) بر اساس گزارش آزمایشگاه ها و دانشگاههای علوم پزشکی ۱۹۵۸ بیمار جدید مبتلا به کووید-۱۹ در کشور شناسایی شد و با در نظر گرفتن موارد جدید، مجموع بیماران مبتلا به کووید- ۱۹ در کشور به ۱۱۲ هزار و ۷۲۵ نفر رسید.

منبع:ایرنا

انتهای پیام /

 

 

 

چاپ و دانلود PDF

ارسال نظر

دیدگاه خود را بیان کنید :

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*

پربازدید ترین خبرها