بیمار؛ سرگردان مطب و داروخانه

بسیاری از بیماران در این روزهای کرونایی که در بن بست نبود و گرانی داروهای موردنیازشان گرفتار شده اند ، برای استفاده از نمونه مشابه داروهایشان نیز میان مطب پزشک، بیمارستان و داروخانه ها سرگردان هستند.

به گزارش “پیام خاوران “ درکنار گرانی های بی حد و حصر دارو و کمبود برخی اقلام دارویی، از سویی اصرار پزشک بر استفاده از نمونه خارجی و سازگاری همان داروی خاص با بدن بیمار و از سوی دیگر نوشتن داروی کمتر یا بیشتر از میزان نیاز از جمله معضلاتی است که بیماران جدا از مقاومت در برابر بیماری باید با آن دست و پنجه نرم کنند.

همچنین بسیاری از بیماران در این روزهای کرونایی که در بن بست نبود و گرانی داروهای موردنیازشان گرفتار شده اند، برای استفاده از نمونه مشابه داروهایشان نیز میان مطب پزشک، بیمارستان و داروخانه ها سرگردان هستند و پزشکان هم با علم به این که می دانند نمونه خارجی دارو در بازار موجود نیست اما آن را نسخه می کنند و بیماران و خانواده هایشان را به دردسر می اندازند.

مراجعه ماهانه به پزشک برای تهیه یک دارو

بیماری اعصاب و روان دارد. حدود پنج سال است که یک داروی خاص را مصرف می کند. اگر چه همیشه با چالش گرانی و کمبود داروی خارجی دست و پنجه نرم می کند اما در این روزهای کرونایی که باید بیشتر در خانه بماند نبود داروی مد نظر و تامین مشابه ایرانی آن ، او را به دردسر انداخته است. «اکبری» می گوید: هر ماه باید به پزشک مراجعه کنم تا همان دارو برایم نسخه شود.

دیگری مدتی است سردردهای مداوم امانش را بریده است. پس از انجام MRI  و مراجعه به پزشکان مختلف بالاخره مشخص شد علت دردش چیست. زن جوان درحالی که نسخه ای در دست دارد و با نگاهی سرگردان و جستجوگر به اطراف خیابان می نگرد، می گوید: پزشک تشخیص داده است غده ای در سرم قرار دارد که باید نوع خاصی از دارو را مصرف کنم تا غده کم کم کوچک و سردردهایم کمتر شود.

احمدی ادامه می دهد: حدود هفت سال است که به این بیماری مبتلا هستم و پس از دو سال از این شهر به آن شهر شدن و مراجعه به پزشکان مختلف علت دردم مشخص شد. اوایل با گرانی دارو کنار می آمدم و به هر سختی بود با قالی بافی هزینه های درمان را تامین می کردم. اما مدتی است آمپول خاصی که تزریق می کنم و قرصی که می خورم به جز گرانی و قیمت چندین برابر، کمیاب و نایاب هم شده است. او می گوید: پزشک هربار نوع خارجی این دارو را می نویسد. چند مرتبه است که به داروخانه مراجعه می کنم و هربار مسئول داروخانه می گوید: نوع خارجی آن را نداریم، می توانید مشابه ایرانی آن را استفاده کنید. حال نمی دانم که مشابه آن با بدنم سازگار است یا نه؟ باید دوباره به پزشک هم مراجعه کنم.

بیشتر بخوانید   ۱۸۶۹ پروژه عمرانی دهه فجر در خراسان جنوبی افتتاح و کلنگ‌زنی می‌شود

داروی مشابه ناسازگار

حسینی دیگر بیماری است که برای تهیه داروهای خود سرگردان بین داروخانه ها ، در رفت و آمد است. او هنگام کار با دستگاه به مویرگ های سرش آسیب رسیده و به ناراحتی اعصاب مبتلا شده است.

حدود چهار سال است که با این بیماری دست و پنجه نرم می کند و ماهانه حدود ۴۰۰ هزار تومان از حقوق از کار افتادگی اش را برای تهیه دارو هزینه می کند.

مدتی است برای تامین داروها که بیشتر اوقات نوع خارجی اش را مصرف می کند به در بسته خورده است و توصیه کرده اند که نمونه ایرانی آن را مصرف کند. اما این نمونه دارو را هرچند به سختی تهیه کرده است ولی گویا با بدنش سازگار نیست و دوباره تشنج ها و حالت های عصبی اش برمی گردد.

دیگر بیمار هم که چند ماه قبل عمل قلب باز انجام داده است به تجویز پزشک باید در سال اول درمان، نوع خارجی یک داروی قلب را مصرف کند که در بازار موجود نیست. اما پزشک می گوید: به طورحتم نیاز است در سال اول نوع خارجی مصرف شود. او می گوید: این دارو نایاب است و نمی دانم چه کاری انجام دهم؟ می خواهم نمونه ایرانی را مصرف کنم شاید چاره ساز باشد اما قبل از آن نیاز به معاینه دوباره پزشک است.

کم یا زیادنویسی دارو

اما در کنار کمبود دارو و اصرار پزشک بر مصرف نوع خارجی، آن هم در شرایطی که در بازار وجود ندارد و شاید نوع ایرانی آن سازگار با بدن بیمار باشد دیگر موضوعی که بیماران سرگردان مقابل داروخانه ها به آن اشاره کردند کم نوشتن یا زیاد نوشتن برخی داروهاست. یک بیمار می گوید: خانه ام تبدیل به داروخانه شده است. نمی دانم با داروهای اضافه در خانه چه کنم؟ مسئول یک داروخانه با تایید حرف این بیمار می گوید: مراجعان زیادی داریم که وقتی با حجم دارو و قیمت بالای آن مواجه می شوند با مشورت با متصدی داروخانه از میزان داروها کم می کنند.

بیشتر بخوانید   نام های نامانوس بر دیوار شهر

وی اظهار می کند: بسیاری از داروها بیشتر از دوره درمان تجویز می شود. برخی افراد که با سواد هستند و کم و بیش آشنایی دارند از دریافت داروی اضافه خودداری می کنند و برخی هم که از راه های دور تر آمده اند اگر چه هزینه نسخه هایشان بالاست اما آن را به خانه می برند و چندی بعد در مراجعه به داروخانه می گویند، داروهایشان در دوره قبل خیلی اضافه آمده است و مجبور شده اند یا درخانه ذخیره کنند یا دارو را بدون مصرف دور بیندازند.

او می گوید: برخی بیماران می خواهند داروهایی را که تاریخ مصرف دارد و اضافه است، از آن ها بخریم که چنین امکانی برای ما وجود ندارد. دیگر بیمار هم می گوید: هر ماه برای یک بیماری ثابت باید به پزشک مراجعه کنم،هزینه ویزیت بدهم و گاهی پزشک آن قدر کم می نویسد که تا وسط ماه هم دارو کفایت نمی کند و دوباره باید به پزشک و بیمارستان مراجعه کنم.

وقتی هم اعتراض می کنم پزشک می گوید؛ حداقل برای یک ماه می توانم بنویسم، ماه بعد فقط دفترچه را بیاورید تا دوباره بنویسم.

او می گوید: هرماه برای تامین دارو باید سرگردان داروخانه ها باشم و در چند وقت اخیر برای تامین دارو با سختی های زیادی مواجه شده ام. در این گزارش آن طور که متصدیان داروخانه نیز اظهار می کنند، اقلام دارویی که کمبود دارد، بسیاراست و در طول شبانه روز مراجعان بسیاری به سبب نبود داروهایشان بین داروخانه ها سرگردان هستند. دیگر متصدی هم می گوید: کمبود در برخی اقلام دارویی داریم اما در این شرایط باید گفت اوضاع خوب است.

بیشتر بخوانید   ۸۹ هزار بسته معیشتی ‌بین اقشار آسیب پذیر از کرونا در خراسان جنوبی توزیع شد

پاسخ به گلایه ها

مسئول اداره نظارت بر امور دارویی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند هم با اشاره به کمبود و گرانی برخی اقلام دارویی، در پاسخ به گلایه های مطرح شده، می گوید: این که دارویی کم یا زیاد نوشته می شود بر اساس نظر و تشخیص پزشک است و مطابق با شرایط بیمار اقدام به نسخه نویسی می شود.

به گفته دکتر راستی برخی خانه ها تبدیل به داروخانه شده است و عده ای هنگامی که کمبود دارویی را حس می کنند از آن دارو چند نوع را تهیه می کنند به طوری که تا مدت ها این دارو را در اختیار دارند که این درست نیست چرا که برخی از داروهایی را  که در خانه نگهداری می کنند ممکن است در شرایط مناسب نباشد و در آینده مصرف آن درمانگری و کارایی لازم را نداشته باشد.

او ادامه می دهد، بعضی از بیماران پس از مراجعه به پزشک و تامین دارو متوجه می شوند که این نوع دارو را در خانه دارند، بنابراین برای جلوگیری از انبار شدن داروها در خانه توصیه می شود بیماران داروهای خود را هنگام مراجعه به پزشک در اختیار داشته باشند تا هم در هزینه و هم در مصرف آن صرفه جویی شود.

 

جدیدترین خبرهای استان وکشور  را در کانال تلگرامی ” پیام خاوران ” بخوانید. (کلیک کنید)

 

بنا به گفته وی، دارونویسی بر اساس استاندارد میانگین کشوری است و اگر پزشکی بیشتر از حد اعلام شده دارویی نسخه کند باید پاسخ گو باشد چون نظارت بر نسخه نویسی پزشکان انجام می شود. پزشک برای بیماری که دایم دارو مصرف می کند ، براساس تشخیصی که داده است، کم نویسی دارد، شاید به این دلیل که نیاز به کنترل وضعیت است و پس از مصرف دارو و مراجعه دوباره بیمار، پزشک تشخیص لازم را برای مصرف دارو می دهد. به گفته وی اگر در برخی اقلام خارجی دارو کمبود است ، مشابه ایرانی آن موجود است و اگر مشابه باشد در بسته کمبود قرار نمی گیرد.

منبع:خراسان جنوبی

انتهای پیام /۱۰۱

چاپ و دانلود PDF

ارسال نظر

دیدگاه خود را بیان کنید :

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*

پربازدید ترین خبرها